Antena 3 CNN Actualitate În timp ce pieţele noastre sunt pline de roşii cu gust de plastic, legumele noastre sunt exportate către străini. Ce contract au semnat gălăţenii

În timp ce pieţele noastre sunt pline de roşii cu gust de plastic, legumele noastre sunt exportate către străini. Ce contract au semnat gălăţenii

În timp ce pieţele noastre sunt pline de roşii cu gust de plastic, legumele noastre sunt exportate către străini. Ce contract au semnat gălăţenii
de O.P.    |    26 Sep 2012   •   06:14

Productorii de roşii din localitatea gălăţeană Matca se pot lăuda cu un contract pe 10 ani cu o firmă din Marea Britanie. Legumicultorii vor livra englezilor 100 de mii de tone de rosii pe an.

Producatorii vor scapa astfel de intermediarii care le ingreunau accesul către pieţele româneşti. Există însă şi un mare dezavantaj. Exportul legumelor româneşti va aduce pe tarabe o cantitate mai mare de roşii de import. 

Una dintre cele mai mari plantatii de legume din tara, ce se intinde pe aproape 2000 de ha va lucra incepand din aceasta toamna doar pentru Marea Britanie. Un reprezentat al firmei interesate de produsele romanesti cunoscute ca fiind bio in procent de 100% a vizitat astazi fermele din Matca.

O parte din cultura va fi culeasa de timpuriu pentru productia de muraturi cealalta va fi lasata pana la maturitate pentru consum.

Propunerea incheierii unui contract de distributie pe termen lung ii incanta pe legumicultori. Producatorii vor scapa astfel de intermediarii care ii sufoca in drumul lor catre pietile romanesti unde nu au acces.

Partenerul britanic e incantat si intareste propunerea incheierii unui contract pe cel putin 10 ani. Concluziile le trage reprezentantul guvernului si totodata presedintele asociatiei producatorilor din Matca.

Acum rosiile bio de Matca pleaca din sera cu cel mult 1 leu 80 kg si ajung cu greu pe pietele romanesti trecand prin mai multe maini la 4-5 lei kg si la concurenta cu cele din Olanda, Spania sau Turcia care ajung si la 5-6 lei kg. Acum vor ajunge in Marea Britanie unde kg de rosii atinge si 2 euro.




×
Subiecte în articol: exporturi legume
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close