Antena 3 CNN Actualitate Isteria provocată de vaccinarea elevelor contra HPV revine. MS vrea să reia imunizarea

Isteria provocată de vaccinarea elevelor contra HPV revine. MS vrea să reia imunizarea

Isteria provocată de vaccinarea elevelor contra HPV revine. MS vrea să reia imunizarea
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    02 Noi 2012   •   18:33

Ministerul Sănătăţii analizează posibilitatea reluării vaccinării împotriva cancerului de col uterin (HPV) la elevele cu vârste între 11 şi 15 ani, dar numai la cererea expresă a părinţilor, a anunţat, vineri, dr. Alexandru Rafila, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS). 

"Am putea relua vaccinarea împotriva cancerului de col la eleve în două condiţii. Una - demarând o campanie de informare corespunzătoare, până la începutul anului şcolar viitor. A doua - numai la solicitarea părinţilor. Părinţii, dacă doresc, vor putea solicita vaccinarea", a declarat Rafila, după întâlnirea pe care a avut-o la sediul MS cu producătorii de medicamente, informează Mediafax.

Secretarul de stat a ţinut să precizeze că, în campania de imunizare din 2008, vaccinarea a fost făcută doar parţial, respectiv la elevele de 11 ani, când s-au vaccinat aproape 3% dintre ele.

"Ceea ce s-a întâmplat în 2008 a fost o vaccinare parţială, întrucât a cuprins doar elevele de 11 ani. În această nouă campanie, noi propunem să fie vaccinate toate elevele între 11 şi 15 ani. Ponderea elevelor vaccinate în 2008 a fost de 2,8% din numărul elevelor de 11 ani. În 2009, numărul acestora s-a triplat, dar nu a ajuns, în total, decât la 8% din populaţia acestei categorii de vârstă. (...)Chiar dacă acea campanie nu a fost un succes, măcar a distrus mitul că această vaccinare ar face rău", a mai spus secretarul de stat.

În România, mortalitatea prin cancer de col uterin este printre cele mai mari din Europa.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că numărul de cazuri noi de cancer de col uterin va creşte în România cu 21% până în 2025.






×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close