Antena 3 CNN Actualitate Laureatul Nobel, Harald zur Hausen, consideră "deplorabil" refuzul româncelor de a se vaccina contra HPV

Laureatul Nobel, Harald zur Hausen, consideră "deplorabil" refuzul româncelor de a se vaccina contra HPV

Laureatul Nobel, Harald zur Hausen, consideră "deplorabil" refuzul româncelor de a se vaccina contra HPV
24 Noi 2010   •   23:32

"Deplorabil"! Acesta este cuvântul pe care un câştigător al unui premiu Nobel îl foloseşte pentru a descrie campania Ministerului Sănătăţii de vaccinare împotriva HPV. Harald zur Hausen, omul care a descoperit cauza cancerului de col uterin, nu înţelege de ce un vaccin folosit pe scară largă pe întreg globul este refuzat în România.

Harald zur Hausen este omul care a rezolvat o enigmă pe care comunitatea medicală s-a străduit să o dezlege zeci de ani: ce determină cancerul de col? Pentru că a găsit legătura dintre virusul Papiloma şi cancer, medicul german a primit în 2008 premiul Nobel. Distincţia a fost însă contestată iar doi dintre membrii juriului Nobel acuzaţi că aveau strânse legături cu o companie farmaceutică.

Nimeni nu a contestat însă teoria care a dus la naşterea a două vaccinuri împotriva HPV. Primele teste clinice au arătat că aceste vaccinuri ar putea sala viaţa a 200.000 de femei în fiecare an

România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea provocată de cancerul de col. Anual, peste 3.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală.

Cu toate acestea, campania de vaccinare împotriva virusului HPV, iniţiată de Ministerul Sănătăţii în 2008, s-a lovit de refuzul a peste 90% dintre părinţii adolescentelor. În primul an, doar 2.500 dintre fetiţele de clasa a şasea au fost vaccinate.

“Este deplorabil, din punctul meu de vedere, pentru că, până acum mai mult de 15 milioane de fete au fost vaccinate şi eficienţa acestui vaccin este enormă, e foarte diferit de multe alte vaccinuri”, a spus zur Hausen.

Ministerul Sănătăţii criticat de un laureat al Premiului Nobel



Presa internaţională a legat însă vaccinul anti HPV de cazurile unor fete care au rămas paralizate sau au murit. În SUA, unde 20 de milioane de fete au primit imunizarea, au fost raportate 32 de decese. Cele mai importante organizaţii medicale internaţionale au studiat însă aceste cazuri şi au căzut de acord asupra siguranţei vaccinului.

Testele clinice arată că vaccinul anti HPV reduce cu 75% riscul apariţiei cancerului de col. În România el ar putea salva, zilnic, patru femei de la moarte.

×
Subiecte în articol: vaccin
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close