Antena 3 CNN Actualitate MAE: Ultimul alpinist român rămas în tabăra de pe Everest a fost evacuat cu un elicopter

MAE: Ultimul alpinist român rămas în tabăra de pe Everest a fost evacuat cu un elicopter

MAE: Ultimul alpinist român rămas în tabăra de pe Everest a fost evacuat cu un elicopter
30 Apr 2015   •   16:34
UPDATE - Ultimul alpinist român rămas în tabăra de bază de pe versantul sudic al muntelui Everest a fost evacuat în cursul zilei de astăzi cu un elicopter, informează MAE.

Alpinistul român a ajuns în siguranță într-o localitate din regiune și se va alătura în curând colegului de expediție care a coborât de pe munte în urmă cu 2 zile.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi că în tabăra de bază de pe versantul sudic al masivului Everest a rămas un singur alpinist român, potrivit datelor obținute prin intermediul Ambasadei României la New Delhi și al membrilor Federației Române de Alpinism și Escaladă.

MAE precizează că starea de sănătate a acestuia este momentan bună și a solicitat sprijin pentru evacuarea de pe munte, după ce anterior anunțase că ar dori să își continue ascensiunea, potrivit Agepres.

"MAE a întreprins imediat demersuri oficiale pe lângă autoritățile nepaleze pentru a sprijini evacuarea pe cale aeriană. De asemenea, prin intermediul Consulatului Onorific al Romaniei din Nepal, se caută identificarea unor soluții de evacuare cu sprijinul unor firme private de elicoptere", adaugă sursa citată.

Totodată, arată aceeași sursă, ministerul dispune de informații privind o posibilă evacuare organizată pe plan local cu sprijinul unui coleg de expediție al alpinistului respectiv, care a coborât în siguranță în urmă cu două zile.

Un al treilea alpinist român aflat pe versantul sudic al masivului Everest a coborât, de asemenea, din tabără și se află în siguranță într-o localitate din zonă iar un al patrulea alpinist român, care participa la o expediție pe versantul nordic, a coborât în tabăra de bază, care nu a fost afectată de cutremur, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe urmărește în mod prioritar evacuarea în siguranță a alpinistului român aflat încă în tabăra de bază, în masivul Everest.

Potrivit ultimului bilanț, anunțat joi, de autoritățile nepaleze, aproape 5.500 de oameni au murit în urma cutremurului de 7,8 grade produs la 25 aprilie.

Ascensiunile pe Everest se vor putea relua săptămâna viitoare, după seismul care a declanșat o avalanșă ce a ucis 18 persoane pe cel mai înalt vârf din lume, a anunțat joi un oficial al Guvernului nepalez, preluat de AFP.

×
Subiecte în articol: cutremur nepal
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close