Antena 3 CNN Actualitate Mâncăm sare şi apă în loc de carne. Vezi aici ce mai conţin mezelurile de pe piaţă

Mâncăm sare şi apă în loc de carne. Vezi aici ce mai conţin mezelurile de pe piaţă

Mâncăm sare şi apă în loc de carne. Vezi aici ce mai conţin mezelurile de pe piaţă
Sursa foto: Foto: Agerpes
27 Feb 2012   •   20:53

Cumpărăm sare şi apă în loc de carne în mezeluri, o combinaţie care nu doar că nu ne hrăneşte, dar ne şi îmbolnăveşte. E concluzia inspectorilor de la Protecţia Consumatorului care au găsit în jumătate din produsele verificate mai multă sare decât prevede legea. Preparatele sunt injectate în mod normal cu un amestec de sodiu, conservanţi şi apă. Numai că mulţi producători întrec măsura.

Specialiştii ştiu că în foarte multe situaţii, în reţeta preparatelor cu carne intră chiar acest procedeu, de injectare. Chiar aşa se numeşte, injectare cu sare. Toate semipreparatele care se găsesc pe piaţă sunt injectate. Teoretic, după reţete precise, în care cantităţile de carne, apă şi sare ar trebui respectate cu sfinţenie. Mai exact, conţinutul de sare nu ar trebui să depăşească 2%.

Şi dacă vă întrebaţi de ce recurg producătorii la astfel de tertipuri, explicaţi e simplă. Odată injectate, produsele cântăresc mai mult şi ţin mai mult. Astfel, producătorii au tot interesul să pună mai multă sare. Iar unii chiar fac asta. O dovedesc şi rezultatele controalelor făcute de ANPC.

Mai exact, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au găsit 3 tone şi jumătate de bacon, pastramă, şuncă şi pulpe de pui cu nereguili.
Fie aveau prea multă apă, fie carnea era carne doar pe etichetă pentru că în realitatea conţinutul de proteine era scăzut, iar cantitatea de sare depăşea frecvent procentajul de 2% impus de lege.

Iar la noi, consumatorul poate fi păcălit extrem de uşor atâta vreme cât legea nu-l obligă pe producător să treacă şi pe etichetă câtă apă şi câtă sare a injectat în preparate. Aşa că românii sfârşesc prin a plăti o mulţime de bani pe produse care le fac rău.



×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close