Antena 3 CNN Actualitate Medicamente scoase din farmacii pentru că NU sunt PROFITABILE. Pacienţii, victime sigure

Medicamente scoase din farmacii pentru că NU sunt PROFITABILE. Pacienţii, victime sigure

Medicamente scoase din farmacii pentru că NU sunt PROFITABILE. Pacienţii, victime sigure
Sursa foto: Foto: Agerpres
22 Oct 2014   •   07:40

Bolnavii sunt puşi pe drumuri, de la o farmacie la alta, în căutarea unor medicamente, pentru simplul motiv că ele nu aduc profit. De câteva săptămâni bune, din farmaciile din Capitală lipsesc pastile pentru boli de piele sau boli rare. Lipsesc, deşi, spun autorităţile, sunt pe stoc.

Pentru că sunt prea ieftine, farmaciile fie nu le cumpără, fie le vând în alte ţări, mai scump. Între timp, pacienţii se chinuie cu boala pe care o au.

Pentru pacienţii care depind de aceste tratamente, lipsa lor poate fi dramatică.

"Au nevoie ca medicamentul să fie luat în fiecare zi, la aceeaşi oră, schema să fie respectată cu stricteţe. Dacă nu, apar complicaţii,  efecte secundare, dar cel mai rău pot chiar deceda pacienţii", a declarat Vasile Barbu, preşedintele Coaliţiei Asociaţiilor de Pacienţi.

Pilulele lipsesc inexplicabil, pentru că Unifarm, compania de stat care le aduce în ţară, le are pe stoc. Un singur medicament, pentru boala Wilson, a lipsit o vreme din cauză că nu a putut fi importat.

"Sunt produse cu un cost foarte scăzut şi cu o profitabilitate la fel de scăzută, ceea ce de multe ori poate fi neatractiv pentru competitorii privaţi", a declarat Ionel Adrian, directorul Unifarm.

Din cauza faptului că farmaciile nu fac comenzi, pacienţii sunt puşi pe drumuri. Nici femeile gravide nu au mai mult noroc din punctul acesta de vedere: un medicament anti-coagulant se găseşte foarte greu.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a interzis exportul paralel pentru anumite medicamente care se găsesc greu în farmaciile de la noi. Dar, regula a rămas doar teoretică.

×
Subiecte în articol: medicamente farmacii
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close