Antena 3 CNN Actualitate Medicii români au reuşit să facă o intervenţie pe inimă fără bisturiu

Medicii români au reuşit să facă o intervenţie pe inimă fără bisturiu

Medicii români au reuşit să facă o intervenţie pe inimă fără bisturiu
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    17 Dec 2013   •   15:12

Medicii români încep să renunţe la bisturiu, dar nu şi la meserie. Tehnici medicale noi şi non-invazive sunt folosite tot mai frecvent de chirurgii români.

Cum spitalele de stat dispun rareori de echipament adecvat, medicii se specializează în clinicile private.

O echipă de medici italieni a supervizat o intervenţie românească fără operaţie pe inima unui copil de 14 ani. Inima copilului părea că bate normal, însă medicii ştiau că nu e aşa.

"Boala se numeşte cuartaţie de aortă. E o boală care constă în îngustarea principalului vas de sânge al organismului, care a putut fi dilatat prin interiorul vaselor montându-se o proteză endovasculară care poartă numele de stent şi este adaptată dimensiunilor aortei acestui copil", a explicat dr. Şerban Bălănescu, medic cardiolog.

Medicii au reuşit să facă intervenţia fără bisturiu şi fără o anestezie de lungă durată.

"Se face şi la noi în ţară, dar nu la un număr destul de frecvent. Dorinţa noastră este de a face acest tip de intervenţii în mod curent, cât mai frecvent pentru toţi copiii care suferă de malformaţii congenitale", a spus medicul Bălănescu.

Multe din aceste probleme de sănătate se pot rezolva şi chirurgical, dar avantajele unei intervenţii fără operaţie sunt evidente.

"Diferenţele ar fi: spitalizare mai scurtă, procedura durează între 30 şi 40 de minute. Este ţinut sub observaţie încă 24 de ore, după care se externează", a precizat dr. Mircea Cotul, chirurg cardio-pediatru la Spitalul Monza.

Malformaţiile congenitale, atât la copii, cât şi la adulţi sunt insuficient diagnosticate şi tratate la noi în ţară. Cei mai mulţi pacienţi căutau până acum salvarea în străinătate.

×
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close