Antena 3 CNN Actualitate O pensionară trebuie să returneze statului 10.000 de lei, din cauza unui calcul greşit

O pensionară trebuie să returneze statului 10.000 de lei, din cauza unui calcul greşit

O pensionară trebuie să returneze statului 10.000 de lei, din cauza unui calcul greşit
21 Dec 2010   •   20:25

Va trebui să înveţe să trăiască fără mâncare, fără căldură şi, din când în când, fără medicamente. Asta e lecţia pe care o are de luat o pensionară de 90 de ani din Bucureşti. Pentru că un angajat de la Casa de Pensii a făcut în mod eronat un calcul, femeia are acum de dat statului 10.000 de lei. Bani pe care îi va plăti, treptat, vreme de şase ani. Asta în condiţiile în care femeia are un venit de doar câteva sute de lei lunar, după o viaţă de muncă.

Doamna este Minerva Tănăsescu. La 90 de ani este un cetăţean model: fără un leu restanţă la întreţinere, cu impozitele plătite la timp. E uluitor cum reuşeşte în condiţiile în care pensia ei era până acum 4 luni de 576 de lei. O sumă prea mare, a decis statul.

 

“Mi-a venit acasă plicul cu adresă, cu o decizie că mi se recalculează pensia. Explicaţii s-au dat şi au spus că au calculat ei greşit”, povesteşte Minerva Tănăsescu.

După recalculare, a rămas fără 110 lei. Lovitura era căteva rănduri mai jos. Cineva a descoperit că că un funcţionar a greşit calculul pensiei iar femeii i-a mai fost tăiat 150 de lei lunar timp de şase ani.

În zadar a încercat Minerva Tănăsescu să le explice angajaţilor că nu e vina ei şi că nu poate trăi şase ani cu o pensie de 311 lei. “Mi-a spus aşa prieteneşte: dumneavoastră nu ştiţi că nu mai există dreptate?”

Banii abia îi ajung de intreţinere şi medicamente. Căldura în casă şi mâncarea sunt un lux.

Cand nu mai are bani de mere, nuci şi varză, femeia îşi vinde cărţile din casă. Cărţile sunt comorile ei. Nişte cărţi în limba franceză tipărite acum 80 de ani pe care le ţine în pungi ca să le ferească de praf. Din când în când le scoate, se uită la ele, le mângâie, le răsfoieşte, le reciteşte.

În ultimii ani s-a despărţit rând pe rând de tablori şi mobilă. Dar nu se plânge. Este veselă şi chiar pusă pe glume.

Singura ei şansa ar fi să câştige procesul împotriva casei de pensii. A făcut o contestaţie la tribunal, dar în atâţia ani de viaţă a învăţat că statul nu pierde niciodată.

×
Subiecte în articol: casa de pensii pensionara
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close