Antena 3 CNN Actualitate Paradoxul libertăţii. Oamenii de dincolo de gratii o duc mai bine decât românii săraci, dar cinstiţi

Paradoxul libertăţii. Oamenii de dincolo de gratii o duc mai bine decât românii săraci, dar cinstiţi

Paradoxul libertăţii. Oamenii de dincolo de gratii o duc mai bine decât românii săraci, dar cinstiţi
de O.P.    |    22 Oct 2012   •   06:10

Persoanele private de libertate o duc mai bine decât mulţi dintre românii ajunşi sub pragul sărăciei. Puşcăriaşii beneficiază de regim all inclusive cu activităţi distractive, educaţie şcolară şi cursuri de formare profesională.

Conform ZiarulRing.ro, pentru un singur deţinut, statul cheltuieşte lunar 2.340 de lei, o sumă care depăşeşte cu peste 800 de lei salariul mediu net pe economie al unui român.În cei peste 2300 de lei cheltuiţi lunat pentru deţinuţi intră atât cheltuielile cu hrana, cât şi salariile personalului, utilităţile, medicamentele, dezinsecţia şi deratizarea.



Potrivit normelor în vigoare, alocaţia de hrană pentru un deţinut sănătos este de 4,36 de lei pe zi, în timp ce condamnaţii bolnavi beneficiază de 5,03 lei pe zi. Cei mai mulţi dintre deţinuţi au parte de trei mese pe zi (mic dejun, prânz şi cină), însă cei bolnavi de diabet mănâncă de cinci-şase ori pe zi. Persoanelor private de libertate adepte ale altor religii li se asigură regimuri alimentare specifice.

Potrivit rapoartelor oficiale ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, un deţinut a beneficiat, în medie, într-un an, de 26 de consultaţii medicale, un examen de specialitate şi un examen de laborator. Din numărul total al persoanelor private de libertate, 10,56% au fost internate în infirmierie, 40,08% în spitalele penitenciarelor şi 1,69% - într-un spital din alte reţele sanitare.

Persoanele  din spatele gratiilor se bucură de toată atenţia şi când vine vorba de viaţa personală şi cea intimă. Peste 7.800 de vizite conjugale au fost înregistrate doar anul trecut.

Din totalul de 31.679 de persoane încarcerate în ţara noastră, înregistrate la data de 16 octombrie 2012 (30.694 la 31 decembrie 2011), 208 sunt cetăţeni străini, cei mai mulţi fiind turci - 45, moldoveni - 30 şi unguri - 18. Pe lângă aceştia, în închisorile româneşti mai pot fi găsiţi 12 italieni, nouă chinezi, opt iranieni, şapte germani, şase americani, patru ucraineni şi trei ruşi, se arată în raportul pe 2011 al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Din numărul total de deţinuţi, 45,87% sunt recidivişti, informează ZiarulRing.ro.






×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close