Antena 3 CNN Actualitate Ponta sesizează CCR după implicarea lui Băsescu în campania electorală

Ponta sesizează CCR după implicarea lui Băsescu în campania electorală

Ponta sesizează CCR după implicarea lui Băsescu în campania electorală
Sursa foto: Foto: Agerpres
05 Mai 2014   •   19:31

Guvernul va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, a anunţat premierul Victor Ponta, în cadrul unei declaraţii de presă de la Palatul Victoria.

Prim-ministrul a arătat că preşedintele are drept de vot, dar nu şi de a se implica în campania electorală, interdicţie aplicată şi în cazul altor categorii profesionale. Ponta a explicat în acest context că un profesor îşi pierde locul de muncă, iar un judecător şi un ofiţer sunt excluşi din magistratură, respectivă din armată, dacă se implică în acţiuni cu caracter electoral.

"Pentru a avea un punct de vedere oficial al Curţii Constituţionale, Guvernul va sesiza Curtea, în baza articolului 34, aliniat 1 din Legea 47/1992 care organizează activitatea CC, cu trei solicitări: să analizeze existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, cel abilitat prin Constituţie şi lege să organizeze campania electorală, şi Preşedinte, să stabilească că acest conflict este cauzat de implicarea directă a preşedintelui în campania pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi în campania pentru alegerea unor mandate de deputat şi senator şi să pronunţe o decizie prin care să stabilească în mod clar că preşedintele României, ca şi alte categorii de persoane care ocupă anumite funcţii, nu are dreptul de a face campanie electorală şi de a se implica activ. În baza deciziei Curţii Constituţionale, evident vom proceda în consecinţă", a spus Ponta.

Întrebat de presă ce înseamnă "a proceda în consecinţă" şi dacă aceasta presupune iniţierea unei noi suspendări din funcţie a preşedintelui, Ponta a afirmat doar că orice decizie a CC este obligatorie.
   
Premierul a adăugat că o decizie a CC va avea efecte şi asupra altor categorii profesionale, respectiv dacă acestea se pot implica în campanie.
   
Sesizarea va fi transmisă, probabil, marţi către Curtea Constituţională.

Duminică, premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele Traian Băsescu este recidivist la încălcarea Constituţiei şi această încălcare este evidentă. Ponta a afirmat că Băsescu a încălcat din nou Constituţia după ce au fost prezentate imagini în care şeful statului îşi exprimă susţinerea, de la Palatul Cotroceni, pentru Partidul Mişcarea Populară.

Cele mai importante declaraţii ale premierului:

- Am fost în această deplasare pentru a arăta solidaritate faţă de persoanele care au avut de suferit în urma inundaţiilor

- Am trimis alimente, pături, lucruri necesare pentru a trece de aceste zile

- Am verificat cum şi-au făcut instituţiile datoria, le-am multumit celor ce au intervenit imediat ce a fost nevoie

- Am discutat cu specialiştii de la Apele Române lucrările de infrastructură urgente ce trebuie realizate în zonă

- Din ce in ce mai mult funcţionează capacitatea de intervenţie în situaţii de urgenţă, vorbesc de Pompieri, Ambulanţă, SMURD, structuri locale, prefecturi

- Este clar că infrastructura României pentru a preveni efectele intemperiilor, după anul 2005, a rămas o perioadă lungă fără niciun fel de intervenţie. Avem şi astăzi, în 2014, inundaţii în aceleaşi zone. Mâine vom discuta în baza hărţilor de risc ca un grup de lucru coordonat de Dragnea să stabilească până în septembrie prioritizarea investiţiilor

- Am luat decizia de suspenda participarea noastră la acţiuni cu caracter electoral. Datoria noastră a fost de interveni ca membri ai Guvernului

- Vreau să fac apel către preşedintele României de a înceta participarea sa la campanii electorale


Premierul Ponta va transmite o sesizare către Curtea Constituţională după implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală.



×
Subiecte în articol: Victor Ponta
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close