Antena 3 CNN Actualitate Pragul de 30% la referendum, CONSTITUŢIONAL dacă nu se aplică un an de la intrarea în vigoare

Pragul de 30% la referendum, CONSTITUŢIONAL dacă nu se aplică un an de la intrarea în vigoare

Pragul de 30% la referendum, CONSTITUŢIONAL dacă nu se aplică un an de la intrarea în vigoare
Sursa foto: Foto: Agerpres
26 Iun 2013   •   16:53

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, miercuri, Curtea Constituţională, informează Mediafax.
       
"Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, decide: respinge obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului şi constată că dispoziţiile legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii".
   
Antonescu, reacţie la decizia CC: Refedendumul pentru modificarea Constituţiei ar putea fi amânat pentru anul viitor

CC precizează că decizia este definitivă şi general obligatorie, se comunică preşedintelui României şi se publică în Monitorul Oficial Partea I.
   
În 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%.
   
Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.
   
Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.
   
În aceeaşi zi, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că PDL, UDMR şi PPDD atacă la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.
   
Toader a arătat că atrage atenţia că, dacă această lege de reducere a pragului de prezenţă la referendum va fi pusă în aplicare, orice primar din România va putea fi schimbat de 25% dintre cetăţenii de acolo şi acest lucru se poate întâmpla şi preşedinţilor consiliilor judeţene, ceea ce nu este normal. "Noi, împreună cu UDMR şi PPDD, vom ataca legea la Curtea Constituţională", a spus Toader.

×
Subiecte în articol: referendum Curtea Constitutionala
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close