Antena 3 CNN Actualitate Procurorul din dosarul "Telepatia" a fost reţinut de DNA. Emilian Eva, acuzat de luare de mită şi spălare de bani

Procurorul din dosarul "Telepatia" a fost reţinut de DNA. Emilian Eva, acuzat de luare de mită şi spălare de bani

Procurorul din dosarul "Telepatia" a fost reţinut de DNA. Emilian Eva, acuzat de luare de mită şi spălare de bani
Sursa foto: Foto captura Antena 3
09 Iul 2015   •   17:21
UPDATE 17.19 - Procurorul din dosarul "Telepatia", Emilian Eva, a fost reţinut de DNA, după ce a fost audiat în dosarul în care este acuzat de mai multe infracţiuni, între care spălare de bani, luare de mită şi fals în declaraţii.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei au dispus reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 iulie 2015, ora 16.55, până la data de 10 iulie 2015, ora 16.55, a inculpatului EVA EMILIAN, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii", se arată într-un comunicat al DNA.

Emilian Eva a clasat dosarul de corupţie al unui medic după ce acesta l-a tratat pe tatăl său

Emilian Eva va fi prezentat vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de arestare preventivă.

"În cursul lunilor mai - iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, inculpatul Eva Emilian i-a solicitat unui medic, să depună toate diligenţele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”, în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate. Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunțarea la urmărirea penală, față de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluția a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian", arată procurorii în comunicat.

După soluţionarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 – martie 2015, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la medicul respectiv diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată.

Astfel, în perioada august 2014-martie 2015, medicul i-a furnizat inculpatului Eva Emilian un număr de 57 de tablouri, ulterior acesta din urmă intermediind tranzacţionarea lor către o persoană, în schimbul unui comision de 16.000 de euro.

În același context, în luna februarie 2015, pretextând că trebuie să restituie suma de 20.000 de euro luată cu împrumut de la un om de afaceri, pentru a achiziţiona tablouri şi a le revinde, inculpatul Eva Emilian a pretins și primit de la acelaşi medic 5 tablouri ale unor pictori cunoscuţi pe care a susţinut că urma să le remită omului de afaceri. În fapt, inculpatul a revândut aceste tablouri sau le-a păstrat, fără a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri.

În acelaşi interval, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la medicul respectiv un tablou, la un preţ subevaluat, pentru care a plătit suma de 1.000 de lei, în loc de 2.000 de lei, cât era valoarea de piaţă. Ulterior, în intervalul sus menţionat, inculpatul Eva Emilian a pretins şi primit de la de la aceeași persoană, cu titlu gratuit, încă două tablouri.

În intervalul august 2014-iunie 2015, inculpatul Eva Emilian a tranzacționat sau a intermediat tranzacționarea unui număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piață de aproximativ 300.000 de euro, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț.
Concret, în intervalul noiembrie 2014 – aprilie 2015, inculpatul Eva Emilian a achiziționat, de la diverse persoane fizice, un număr de 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotați pe piața de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-a lăsat în custodie spre evaluare la o casă de licitație din București, dintre acestea un număr de 16 tablouri fiind evaluate la suma totală de 81.600 de euro.

În perioada ianuarie – februarie 2015, inculpatul Eva Emilian a postat prin intermediari, spre vânzare, pe un site de anunțuri un număr de 34 de tablouri presupus a fi semnate sau executate de către pictori renumiţi, solicitând suma totală de 51.800 de euro.

În intervalul august 2014 - iunie 2015, inculpatul a achiziționat sau a dus tratative în vederea achiziționării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverși pictori/restauratori, și a valorificat sau a încercat să valorifice un număr de aproximativ 97 de tablouri. Dintre acestea, 12 tablouri au fost evaluate de către inculpatul Eva Emilian și alți intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline și 7.500 de lei.

Din analiza declaraţiei de avere pe anul 2015, dată pe propria răspundere, a rezultat faptul că, inculpatul Eva Emilian a făcut în cuprinsul ei menţiuni necorespunzătoare adevărului care sunt în totală contradicţie cu situaţia de fapt descrisă mai sus.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

____
Procurorul din dosarul "Telepatia", Emilian Eva, a fost audiat, joi, la DNA în dosarul în care este acuzat că a vândut peste 200 de tablouri, activitate incompatibilă cu funcţia de magistrat.

Emilian Eva este cercetat sub control judiciar şi are interdicţie să părăsească ţara.

Potrivit anchetatorilor, Emilian Eva ar fi vândut peste 200 de tablouri în valoare de peste 300 de mii de euro. Asta deşi, potrivit legii, calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ. 
 
Procurorul Eva ar fi cumpărat o parte dintre tablouri de la medicul ieşean Dan Tesloianu, cunoscut pentru colecţia sa de artă. 
 
Emilian Eva ar fi fost ajutat să tranzacţioneze picturile de un nepot, asistent medical la Spitalul de Boli Infecţionase "Sfânta Parascheva" din Iaşi, şi de fiica lui.

În declaraţia de avere, procurorul Emilian Eva nu a menţionat că deţine colecţii de artă, nici veniturile obţinute din vînzarea tablourilor.
 
În cazul "Telepatia", Emilian Eva a fost acuzat că a instrumentat un proces politic, că a pus presiuni asupra martorilor şi că a forţat-o pe angajata DNA Aurelia Nicolae să inventeze, din pix, un prejudiciu mare.

×
Subiecte în articol: Emilian Eva Telepatia dosar telepatia
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close