Antena 3 CNN Actualitate Reportaj ȘOCANT care arată realitatea crudă din România. De necrezut...

Reportaj ȘOCANT care arată realitatea crudă din România. De necrezut...

Reportaj ȘOCANT care arată realitatea crudă din România. De necrezut...
Sursa foto: Foto: Antena1
15 Oct 2012   •   23:15

Să ai o boală psihică, în România, e o pedeapsă dublă. Nu te chinuie doar boala, dar si un sistem indiferent care transformă pacienţii în brute. La spitalul de psihiatrie de la Bălăceanca, bolnavii stau ore în şir agăţaţi de gratiile de la poartă şi cerşesc.


Paznicii nu par să fie deranjaţi de faptul că bolnavii, pe care ar trebui să-i supravegheze, agasează pe oricine intră în curtea spitalului sau trece prin faţa porţii. De fapt, nu pare să le pese de nimic. Sub pretextul că vrem să internăm o mătusă aici, am intrat în curtea instituţiei, unde sunt oameni cu afecţiuni grave, fără să avem nevoie nici măcar de buletin. Am dat un nume fals, am inventat un medic şi a fost sufiecient.

Aleea spitalului s-a umplut imediat. Bărbaţi, femei, bătrâni, toţi ne-au înconjurat ca să ne ceară bani.

În tot acest timp, niciun medic sau asistentă nu a apărut de dincolo de pereţii clădirilor care stau să cadă. Nici nu e de mirare în condiţiile în care spitalul are doar 9 psihiatri, în loc de 17 şi are nevoie de peste 20 de asistente şi îngrijitori. Bolnavii au fost cei care ne-au făcut turul spitalului.

La Spitalul de la Bălăceanca sunt internaţi peste 300 de oameni. Primesc, în fiecare zi, hrană în valoare de 10 lei. De bolnav.

La Bălăceanca lista de probleme e lungă. A scăpat de ea Ministerul Sănătăţii acum 3 ani, când spitalul a trecut în administrarea Consiliului Judeţean Ilfov. Şeful Consiliului a refuzat să discute situaţia cumplită de la Bălăceanca în faţa camerei de luat vederi, dar le-a transmis reporterilor Observator că ştie perfect ce se întâmplă la spital şi ca urmare va face un plan de reorganizare a instituţiei.
Până atunci, actuala conducere a spitalului îşi vede de treabă. Deşi au nevoie de medici şi o pază mai bună, au angajat o firmă de catering.

În România sunt înregistraţi peste 5.000 de pacienţi cu afecţiuni psihice. O cifră inexactă, spun organizaţiile non guvernamentale, care susţin că numărul bolnavilor neluaţi în evidenţe e uriaş.

Pacienţii cuprinşi în statistica oficială sunt trataţi fie în cele 9 secţii de psihiatrie ale spitalelor mari din ţară, fie în cele 23 de spitale de psihiatrie. Sunt 2 spitale specializate în Moldova, alte 2 în Bucureşti. Cele mai multe unităţi sanitare de specialitate sunt în vestul ţării:  Maramureş, Sălaj, Bihor. Există centre şi  în Moldova, alte două  în Bucureşti. 

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close