Antena 3 CNN Actualitate Românii, cobaii statului. Ministerul Sănătăţii cumpără citostatice de acum un sfert de veac

Românii, cobaii statului. Ministerul Sănătăţii cumpără citostatice de acum un sfert de veac

Românii, cobaii statului. Ministerul Sănătăţii cumpără citostatice de acum un sfert de veac
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    28 Mar 2012   •   10:43

Bolnavii de cancer sunt din nou cobaii statului, scriu jurnaliştii de la Monitorul de Neamţ.

Din dorinţa de a face economie şi a rezolva criza de medicamente din spitale, Ministerul Sănătăţii vrea să trateze pacienţii cu citostatice de acum 20-25 de ani.

Joi, 22 martie, Ministerul Sănătăţii a emis un comunicat prin care arată că „27 de substanţe active care se regăsesc în medicamentele utilizate pentru tratamentul unor afecţiuni oncologice vor fi achiziţionate, în perioada următoare, de către Antibiotice Iaşi şi Unifarm, prin proceduri speciale. Acestea au un preţ foarte mic şi nu prezintă interes comercial din partea furnizorilor, creînd disfuncţionalităţi în asigurarea schemelor de tratament“.

Medicii oncologi atrag atenţia însă, că medicamentele sunt depăşite şi nu mai au nicio eficienţă, iar peste tot în lume cancerul este atacat cu medicamente de generaţie mai nouă. Doctorii spun că ei nu mai folosesc multe dintre aceste substanţe de peste 20 de ani.

„Lumea evoluează, iar medicina de asemenea. Astfel, de la an la an apar medicamente noi, mai eficiente şi care au efecte adverse reduse. Când am văzut lista ministerului mi-a venit să râd. Aceste substanţe le foloseam cu zeci de ani în urmă, ele fiind demult depăşite. Nu poţi folosi aceste substanţe acum, când peste tot în lume cancerul este atacat cu medicamente de generaţie mai nouă, cu eficienţă mai mare şi care sunt mult mai uşor tolerate de pacienţi", a declarat medicul Doiniţa Gavrilescu Văraru, şefa secţiei Oncologie de la Spitalul Judeţean.

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close