Antena 3 CNN Actualitate Sărăcia îi face pe români să îşi vândă organele. Află cât valorează un rinichi

Sărăcia îi face pe români să îşi vândă organele. Află cât valorează un rinichi

Sărăcia îi face pe români să îşi vândă organele. Află cât valorează un rinichi
Sursa foto: Foto: Intact Images
13 Oct 2011   •   09:19

Sărăcia împinge la gesturi disperate. Un bărbat din judeţul Buzău a decis să îşi vândă un rinichi şi un plămân, pentru că nu îi ajungeau banii pentru a-şi creşte copiii. Ştia că din clipa în care a anunţat public acest lucru, poate să ajungă la închisoare. Din păcate, Internetul este plin de oameni care îşi oferă rinichii sau o bucată de ficat, pentru anumite sume de bani. Au şi clienţi, pentru că listele de aşteptare pentru un transplant sunt lungi, iar donatorii, prea puţini.

Lucian este pensionat pe caz de boală. Munceşte cu ziua pentru a-şi putea trimite copiii la şcoală. Trăiesc cu toţii într-o casă de lut şi nu ştiu ce le va aduce ziua de mâine.

Şi pentru că prin muncă nu reuşeste să-şi întreţină familia, a hotărât să îşi vândă un rinichi, pentru suma de 15.000 de euro. Iar dacă vor fi doritori, renunţă şi la o bucată din ficat.

Legea interzice comercializarea de organe, iar cei care cumpără sau vând, pot sta mulţi ani după gratii.

Cu toate acestea, Internetul este plin cu sute de anunţuri, iar doritori există mereu.

România are una dintre cele mai drastice legislaţii în domeniul transplantului. Transplantul de la un donator viu nu se poate realiza până când perechea donator- primitor nu trece prin evaluarea unei comisii de etică. Iar cei care acceptă să devină donatori din timpul vieţii sunt puţini.

Aşa se face că un bolnav trebuie să aştepte ani buni pentru un transplant.

În fiecare an, în România se fac 250 de transplante de rinichi şi 50 de ficat. Numărul solicitărilor este însă mult mai mare.






×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close