Antena 3 CNN Actualitate Scandal cu mită la Comunicaţii. Ministrul Dan Nica, acuzat că ar fi luat şpagă pentru un contract cu Ericsson

Scandal cu mită la Comunicaţii. Ministrul Dan Nica, acuzat că ar fi luat şpagă pentru un contract cu Ericsson

Scandal cu mită la Comunicaţii. Ministrul Dan Nica, acuzat că ar fi luat şpagă pentru un contract cu Ericsson
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    27 Mar 2013   •   11:53

Ministerul Comunicaţiilor este implicat într-un nou scandal privind luarea de mită. De această dată, în documentele autorităţilor din Suedia, apare numele ministrului Dan Nica. Mai exact, este vorba despre un grup de oficial români care ar fi acceptat 7.000.000 de euro în schimbul unui contract semnat în 2003 cu firma Ericsson.

Acuzaţiile de luare de mită vin din partea unui fost manager al Ericsson România. Thomas Lundin a fost cercetat de companie pentru delapidarea unei sume mari de bani din conturile firmei. Potrivit lui, însă, suma de şapte milioane de euro a fost dată ca mită mai multor demnitari români, printre care şi ministrul Comunicaţiilor de la acea vreme, Dan Nica. Scopul: un contract în valoare de 40 de milioane de euro pentru realizarea sistemului naţional unic de apeluri la 112 .

"Faptul că, spre exemplu, Thomas Lundin a plătit sume importante de bani, aşa cum reiese din documentaţia procedurii de arbitraj, către ministrul Comunicaţiilor din România de la vremea respectiva, Dan Nica, este aproape de la sine înţeles o măsura luată pentru a apara interesele LME", se arată într-un document depus în iulie 2012 la Curtea de Arbitraj din Stockholm şi citat de Rise Project.

Contractul semnat cu holdingul suedez s-a parafat, în iulie 2003, fără licitaţie, autorităţile române invocând, la vremea respectivă, "regimul de urgenţă".

Conform presei, numele lui Dan Nica se mai leagă şi altfel de acest incident. În 2002, director de vânzări la Ericsson România era Adrian Clement, un partener de afaceri al ministrului. Cei doi au înfiinţat în acelaşi an o firmă, pe care o deţin şi în prezent. Dan Nica dezminte, însă, orice implicare în scandal.

"Cât timp am fost ministrul Comunicaţiilor, în mandatul 2000-2004, am avut numai întâlniri oficiale, publice, cu domnul Lundin, în timpul cărora acesta nu mi-a solicitat niciodată vreun favor sau avantaj pentru compania al cărui general manager era. Ar fi fost oricum degeaba! (...)  Nu pot să nu mă gândesc că e vorba de o petardă electorală murdară, plasată la momentul oportun şi fără vreo legatură cu realitatea", susţine Nica.

Firma Ericsson încearcă în continuare să recupereze cele 7.000.000 de euro de la fostul manager, Thomas Lundin.

Ministerul Comunicaţiilor a mai fost implicat, recent, şi în scandalul Microsoft. Potrivit Departamentului de Justiţie din SUA, există suspiciuni că reprezentanţi şi parteneri ai companiei Microsoft ar fi dat mită oficialilor guvernamentali români în schimbul unor contracte cu statul.

Oficialii români se apără în scandalul internaţional în care este implicată compania Microsoft şi spun că este vorba despre o conspiraţie pusă la cale de asiatici.








×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close