Antena 3 CNN Actualitate Gigi Becali S-A PREDAT. Finanţatorul echipei Steaua Bucureşti a fost condamnat la trei ani de închisoare

Gigi Becali S-A PREDAT. Finanţatorul echipei Steaua Bucureşti a fost condamnat la trei ani de închisoare

Gigi Becali a fost condamnat definitiv, luni, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, iar fostul ministru Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au primit câte doi ani de închisoare, tot cu executare.

Gigi Becali S-A PREDAT. Finanţatorul echipei Steaua Bucureşti a fost condamnat la trei ani de închisoare
de O.P.    |    S.T.    |    20 Mai 2013   •   17:55

Potrivit deciziei luate luni, completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Becali la doi ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată.

Gigi Becali a fost condamnat anterior la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul sechestrării de persoane, cu un termen de încercare de 8 ani. Decizia a fost definitivă.

După contopirea pedepselor, au arătat judecătorii, Gigi Becali urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de închisoare cu executare, din care instanţa a dispus să fie scăzută perioada 2 aprilie - 17 aprilie 2009, în care omul de afaceri a fost reţinut şi arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrării de persoane.

UPDATE 22:20 - Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină au fost aduşi luni seară la arestul Poliţiei Capitalei, de unde, după vizita medicală şi unele formalităţi, vor fi duşi la penitenciarul Rahova, pentru a executa pedepsele dispuse de instanţa supremă în dosarul schimbului de terenuri.

UPDATE 21:30 - Fostul ministru Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au fost găsiţi de poliţişti la domiciliul lor.

Gigi Becali s-a predat la IPJ Ilfov. Acesta a fost însoţit în momentul predării de Cristi Borcea.

Cei trei au fost aduşi de poliţişti în arestul Poliţiei Capitalei.

UPDATE 21:10 - surse: Becali s-a predat.

UPDATE 20: 25 - Ioan Becali a declarat, luni după-amiază, la Antena 3, că vărul său, Ioan Becali, a părăsit domiciliul, fiind în drum spre penitenciar.

"Gigi nu mai este, a plecat la penitenciarul Ilfov. Înăuntru nu mai e nimeni, doar femeile şi neamurile. Nu am vorbit nimic cu el, a venit, a pupat fetele, mândru, decent, demn, respectă decizia şi cu asta basta. Important e ce a transmis copiilor, nevestei şi neamurilor, să meargă în fiecare zi la biserică. Asta a transmis fetelor, mamei lui şi nevestei", a spus Ioan Becali.

UPDATE 20:00 - Liderul galeriei steliste, Gheorghe Mustaţă, a declarat, luni, după ce instanţa supremă l-a condamnat pe finanţatorul Gigi Becali la trei ani de închisoare, că fanii din Peluza Nord sunt alături de acesta şi a precizat că a anulat o petrecere a suporterilor în urma deciziei.

UPDATE 19:30 - Parlamentarul Gigi Becali a ajuns la reşedinţa sa din Pipera, unde a fost întâmpinat de zeci de jurnalişti.

Instanţa a mai dispus ca Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină să plătească în solidar 421.280 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobândă calculată începând din 5 octombrie 1998, către statul român.

De asemenea, Babiuc şi Becali trebuie să plătească, tot în solidar, 448.378 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobândă calculată începând din 1999, către statul român.

Totodată, instanţa a dispus menţinerea măsurilor asigurătorii puse de procurorii anticorupţie pe bunurile celor trei inculpaţi condamnaţi şi i-au obligat pe fiecare dintre aceştia la plata a câte 25.000 cheltuieli judiciare către stat.

Decizia de luni a instanţei supreme, care este definitivă, a fost luată cu majoritate de voturi.

Instanţa a impus sechestru pe locuinţele celor trei inculpaţi.

"Trei ani de libertate!", a fost mesajul postat pe de AISS pe contul său Twitter.

Avocatul Florin Şurghie, avocatul lui George Becali, a intervenit telefonic, în direct la Antena 3, şi a vorbit despre situaţia clientului său.

"Atâta vreme cât statul nu avea un titlu de proprietate asupra terunului vizat, nu putea să sufere un prejudiciu", a declarat avocatul.

"Domnul Becali, chiar şi în mod obiectiv, nu putea să fie condamnat chiar şi la o pedeapsă atât de mică", a adăugat avocatul.

Florin Şurghie a precizat că a discutat cu clientul său. Potrivit acestuia, Becali se va preda în scurt timp.

Avocatul a precizat că va face plângere la CEDO.

Update - Gigi Becali susţine că nu este îngrijorat de sentinţa în dosarul terenurilor MAPN.

Gigi Becali aşteaptă din clipă în clipă un verdict în dosarul schimburilor de terenuri cu MAPN. În acest moment el se află la biroul său de la Palatul Parlamentului. Procurorii îl acuză că a prejudicat statul după ce a preluat de la minister un teren într-o zonă scumpă şi a dat la schimb altul, de o valoare mult mai mică.

Vă reamintim că patronul Stelei a fost oprit de poliţiştii de frontieră pe o pistă privată, în timp ce încerca să părăsească ţara cu destinaţia Israel. Becali a fost audiat ore în şir de procurori la Parchetul Instanţei Supreme, însă în cele din urmă a fost lăsat să plece. Nu înainte de a afla că este cercetat într-un nou dosar penal.

Omul de afaceri spune că nu avea de gând să fugă din ţară de sentinţa în dosarul terenurilor MAPN, care se va da astăzi, ci să se roage la Dumnezeu.

Potrivit procurorilor, în perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.

Dezbaterile în acest proces au fost finalizate vineri, iar un complet de trei judecători a amânat cu trei zile pronunţarea sentinţei.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close