Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu, la întâlnirea cu FMI: Noul acord trebuie să ne creeze condiţii de acces în zona euro

Traian Băsescu, la întâlnirea cu FMI: Noul acord trebuie să ne creeze condiţii de acces în zona euro

Traian Băsescu, la întâlnirea cu FMI: Noul acord trebuie să ne creeze condiţii de acces în zona euro
de M.T.    |    19 Iul 2013   •   16:05

Noul acord cu FMI trebuie să creeze României condiţii de acces în zona euro, consideră preşedintele Traian Băsescu, care a făcut această declaraţie în timpul întâlnirii pe care a avur-o vineri cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

„Trebuie să ne propunem ca acest nou acord pentru următorii doi ani să ne creeze condiţii de acces în zona euro. România nu este foarte departe de cele cinci criterii necesare, dar marea noastră problemă este legată de competitivitatea sectorului de stat. Am văzut ţări care au intrat în zona euro doar pe baza criteriilor de la Maastricht şi au fost apoi împinse în criză din cauza lipsei de competitivitate”, a spus Băsescu.

Preşedintele este de părere că unul dintre principalele obiective ale noului acord este continuarea consolidării macroeconomice a României.

„Convingerea mea este că, deşi România este reechilibrată macroeconomic, urmare a măsurilor din 2010, aceste echilibre încă sunt fragile. De aceea cred că unul dintre principalele obiective ale noului acord ar trebui să fie continuarea consolidării macroeconomice. Fără acest element nu putem previziona o creştere durabilă şi continuă, fără sincope”, a precizat Băsescu.

„Reformele structurale sau aplicarea legii noi a salarizării, care e tot o reformă structurală, sau restructurarea companiilor de stat trebuie să fie o altă prioritate a noului acord”, a continuat preşedintele.

Traian Băsescu le-a declarat reprezentanţilor FMI că „în lumea politică se vorbeşte despre o nouă lege a salarizării”, în condiţiile în care „noi avem o lege a salarizării care nu este încă pusă în aplicare şi care a fost lucrată timp de doi ani cu Banca Mondială”.

De asemenea, Băsescu a declarat că este fundamental pentru România să se creeze cât mai multe locuri de muncă.

„Un ultim aspect este crearea de locuri de muncă, fundamentală pentru noi. Aici avem ca resursă fondurile europene. Va trebui să negociem cu dumneavoastră un fond de garanţii guvernamentale mai ridicat, pentru a putea da garanţii băncilor să finanţeze IMM-urile. Altfel, băncile nu au niciun fel de disponibilitate să finaţeze economia în momentul de faţă”, a încheiat preşedintele.


×
Subiecte în articol: FMI acord cu FMI zona euro
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close