Antena 3 CNN Actualitate Ungaria va apela la UE pentru mediere în scandalul regionalizării

Ungaria va apela la UE pentru mediere în scandalul regionalizării

Ungaria va apela la UE pentru mediere în scandalul regionalizării
Sursa foto: Foto: iatatravelcentre .com
23 Iun 2011   •   11:09
Lupta pentru împărţirea României în judeţe ajunge şi la Bruxelles. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul Ungariei, Richard Horcsik, a declarat în exclusivitate pentru Antena 3 că Ungaria ar putea apela la ajutorul UE în scandalul privind organizarea administrativ-teritorială.

Ştiu că este vorba despre o problemă internă a României, dar aş face următoarea observaţie: gata cu problemele interne şi cu politicile interne, fie ele ale României sau ale Ungariei! Suntem membri ai Uniunii Europene şi totul merge la Bruxelles”, a declarat Richard Horcsik.
 


În replic
ă la avertismentul oficialului maghiar, ministrul de externe Teodor Baconschi a făcut apel la calm în cadrul relaţiilor dintre ţara noastră şi Ungaria. Baconschi a ţinut să precizeze că nu se pune problema unei răciri a relaţiilor bilaterale.

În schimb, preşedintele Senatului, Mircea Geoană a atras atenţia că Budapesta nu trebuie să interfereze într-o problemă a statului român, în care nici Bruxelles-ul nu are vreun cuvânt de spus.
 


După săptămâni întregi de negocieri pe tema reorganizării administrative, preşedintele a venit miercuri cu o ofertă pentru UDMR: judeţele Harghita şi Covasna să îşi păstreze actualul statut. Noul proiect prevede ca cele două judeţe să nu intre in procesul de împărţire a ţării în mai multe regiuni.

Liderii UDMR spun c
ă nu le convine nici această variantă şi vor o regiune care să cuprindă şi judeţele Mureş, Bihor, Satu Mare şi Sălaj.

UDMR are timp până luni să hotărască dacă acceptă propunerea lui Traian Băsescu.
 

×
Subiecte în articol: Ungaria
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close