Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Record mondial: Austriacul Felix Baumgartner a sărit cu paraşuta de la 21.800 m

Record mondial: Austriacul Felix Baumgartner a sărit cu paraşuta de la 21.800 m

Record mondial: Austriacul Felix Baumgartner a sărit cu paraşuta de la 21.800 m
Sursa foto: Foto: csmonitor.com
17 Mar 2012   •   18:05

Austriacul Felix Baumgartner, deţinătorul mai multor recorduri de sărituri şi specializat în sporturi extreme, şi-a propus să devină prima persoană care depăşeşte viteza sunetului în cădere liberă din stratosferă, sărind de la altitudinea de 21.800 m, informează Agerpres. Acesta a fost un prim test în cadrul acestui proiect, următoarea etapă fiind programată pentru luna iunie. Datele înregistrate în cadrul acestor teste vor fi folosite în avansarea medicinei.

"Sunt complet extaziat şi încă nu pot exprima în cuvinte ceea ce am trăit", a explicat Baumgartner, pe pagina de Facebook a proiectului Red Bull Stratos.

Din interiorul unei capsule ridicate cu ajutorul unui balon uriaş de 50 m, alimentat cu heliu, austriacul s-a aruncat în gol, de la 21.800 m, aterizând 3 minute şi 33 de secunde mai târziu, în deşertul New Mexico, la 30 km de Roswell. În căderea sa liberă, el a atins o viteză de 587 km/h.

Obiectivul acestui prim test a fost acela de a depăşi aşa-numita "limită Armstrong", aflată în jurul altitudinii de 19.000 m, la care fluidele, inclusiv sângele uman, încep să se evapore, iar temperaturile scad până la minus 60 grade Celsius. Felix a avut nevoie de un costum special, care l-a  protejat de forţa depresurizării şi de lipsa oxigenului.

"Aproape că nu îmi mai puteam mişca mâinile", a precizat austriacul, recunoscând că lupta cu frigul a fost foarte dificilă. "Atunci când am vrut să deschid paraşuta, după un anumit timp, am remarcat că mă aflam încă la 15.000 m altitudine", a adăugat el.

×
Subiecte în articol: felix baumgartner parasuta
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close