Antena 3 CNN Life Știinţă Particula lui Dumnezeu a fost descoperită? Anunţul care ar putea schimba total percepţia despre Univers

Particula lui Dumnezeu a fost descoperită? Anunţul care ar putea schimba total percepţia despre Univers

Particula lui Dumnezeu a fost descoperită? Anunţul care ar putea schimba total percepţia despre Univers
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
02 Iul 2012   •   08:46

Oamenii de ştiinţă de la CERN, laboratorul din spatele acceleratorului de particule Large Hadron Collider (LHC), ar putea anunţa, în cadrul unei conferinţe de presă ce va avea loc în această săptămână, că „particula lui Dumnezeu” a fost găsită, informează Daily Mail.

La evenimentul ce va avea loc miercuri au fost invitaţi cinci fizicieni renumiţi la nivel mondial. Peter Higgs, renumitul fizician după care a fost denumit şi Bosonul Higgs (particula lui Dumnezeu), va fi şi el prezent la conferinţa de presă ce va avea loc în Elveţia.

Tom Kibble (79 de ani), profesor emerit la Colegiul Imperial din Londra, a fost şi el invitat, însă nu a putut da curs invitaţiei. „Cred că rezultatul experimentului este unul pozitiv din moment ce au chemat atâţia oameni de ştiinţă”, a declarat Kibble pentru Sunday Times.

Oamenii de ştiinţă consideră că bosonul Higgs reprezintă cheia către înţelegerea Universului. Bosonul Higgs este particula elementară formată imediat după Big Bang, în urmă cu 14 miliarde de ani. Se crede că aceasta a dat masă tuturor celorlalte particule.

Ce este Marele Accelerator de Particule

Large Hadron Collider (n.r. - „Mare Accelerator de Particule”; LHC) este un accelerator de particule, construit la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN), între Munţii Alpi şi Munţii Jura, lângă Geneva. Construcţia a fost finalizată în mai 2008 şi a costat peste trei miliarde de lire sterline. Are o formă de cerc cu circumferinţa de 27 km, situat la 100 m sub pământ. LHC este considerat cel mai performant accelerator de particule din lume.

Scopul LHC este de a explora validitatea şi limitările Modelului Standard, modelul teoretic de bază din domeniul fizicii particulelor. Teoretic, acceleratorul ar trebui să confirme existenţa bosonului Higgs, acoperind elemente lipsă ale Modelului Standard şi explicând felul în care particulele elementare capătă anumite proprietăţi, cum ar fi masa.






 

×
Subiecte în articol: CERN
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close