Antena 3 CNN Actualitate A refuzat să fie o nouă Raluca Stroescu: Carmen şi-a salvat viaţa dându-şi demisia

A refuzat să fie o nouă Raluca Stroescu: Carmen şi-a salvat viaţa dându-şi demisia

A refuzat să fie o nouă Raluca Stroescu: Carmen şi-a salvat viaţa dându-şi demisia
de Cornel Preda    |    21 Noi 2008   •   00:25

EXCLUSIV ANTENA3.RO Prin definiţie, munca este o activitate conştientă, specifică omului, îndreptată spre un anumit scop. În mare parte, acest scop este salariul. Alţii au însă şi o satisfacţie interioară când prin munca lor aduc un folos companiei şi, de ce nu, întregii societăţii. Nevoile de tot mai mulţi bani, de tot mai multă faimă sau pur şi simplu de a fi cu sufletul împăcat că ţi-ai făcut treaba bine, te împing însă şi la excese... Făcute desigur în mod conştient.
Anul trecut, cazul unei femei în vârstă de 31 de ani, care a murit de epuizare şi de prea multă muncă, a şocat opinia publică. Raluca Stroescu era manager de audit la filiala română a companiei Ernst&Young şi a fost găsită moartă într-o după-amiază de duminică, cu două dosare de audit în braţe.
Zilele trecute, Antena3.ro a stat de vorbă cu Carmen Olteanu, fostă angajată în cadrul subsidiarei româneşti a firmei Genpact, o multinaţională cu peste 35.000 de angajaţi în toată lumea şi unul din cei mai mari furnizori de servicii externalizate. Carmen putea fi ?o nouă Raluca Stroescu?, dar a refuzat şi a fost determinată, în mod indirect, să îşi dea demisia. A făcut-o poate totuşi prea târziu.
Cum a început totul
S-a angajat la firmă în 2005, odată cu înfiinţarea acesteia, pe funcţia de analist relaţii clienţi şi, la vremea respectivă, toate păreau bune şi frumoase. Şefii s-au schimbat între timp, oamenii au început să plece şi nimeni nu venea să îi înlocuiască. Aşa s-a făcut că, în 2008, Carmen Olteanu ajunsese să fie încadrată pe o poziţie managerială şi să aibă în echipa ei doar două subordonate, cărora tot ea le făcea şi instructajul. Atunci când acestea nu se descurcau, Carmen venea în urma lor şi rezolva totul. ?Aveam deadline-uri. Nu mă obliga nimeni să le fac munca, dar erau nişte termene care trebuiau respectate şi angajaţii noi nu puteau fi îngreunaţi cu astfel de sarcini?, spune ea. De ce o făcea? ?Eram foarte conştiincioasă şi am lucrat tot timpul cu pasiune?. Partea proastă este că firma i-a extirpat în timp acea pasiune.
Lucra excesiv de mult, prietenii îi spuneau să o ?lase mai moale? şi în ultimele săptămâni de muncă slăbise 4-5 kilograme. Deşi programul ei începea la ora 10:00 şi se termina la 19:00, venea mereu cu 2-3 ore mai devreme şi pleca acasă spre miezul nopţii, pentru că era depăşită de volumul de muncă. ?Nu era vorba că nu dădeam randament, asta vă pot spune şi foştii mei colegi, ci era vorba că era foarte mult de muncă şi aveam deadline-uri?, ne-a declarat Carmen, care îşi cataloghează salariul ?foarte mic pentru munca pe care o prestam?. ?Era un salariu sub 1.000 de euro?, adaugă ea, neputând oferi o sumă exactă, constrânsă fiind de confidenţialitatea contractului pe care îl avea cu firma respectivă.
A stat inconştientă timp de 20 de minute. Colegii de serviciu au găsit-o în baie
Filmul pentru Carmen s-a rupt în momentul în care a leşinat la muncă, în data de 2 octombrie 2008. ?Am căzut în baie, pe fond de stres, de oboseală. Nici nu avusesem timp să mănânc în ziua aia. Eram inconştientă, m-au găsit colegii pe jos în baie şi m-au dus pe etaj, la birou. Timp de 20 de minute am fost inconştientă. M-au pălmuit, m-au ciupit, dar nimic. Abia când a ţipat un coleg mi-am revenit puţin, după aia însă iar am căzut în inconştienţă. Au chemat salvarea...?, povesteşte Carmen Olteanu pentru Antena3.ro. A fost diagnosticată cu distonie neurovegetativă, pe fond de stres. Se întâmpla joi. A fost dusă la spital, unde au venit ?toţi? să o viziteze, ?ca să fie siguri că nu se întâmplă ceva?. ?Era imaginea lor în joc şi nu voiau ca acest lucru să apară în presă?, spune Carmen.

Vineri şi-a luat concediu medical, iar luni s-a întors la muncă. Toată săptămâna a fost lăsată în pace şi toată lumea avea grijă de ea. A doua săptămână însă lucrurile s-au schimbat radical. ?Mi-au delegat tot ce rămăsese în urmă. Mi-a sărit ţandăra şi m-am dus la CMU (n.r. Centrul Medical Unirea, cu care firma respectivă are contract) unde am cerut concediu medical. Mi-au dat pentru cinci zile, am stat toată săptămâna acasă. Când m-am întors, pe 20, am cerut o mărire de salariu sau măcar o primă, pentru că altfel nu se mai putea continua, având în vedere că orele suplimentare nu erau plătite?, povesteşte Carmen. A fost refuzată. Simţea că nu mai este dorită în firmă.
Câteva zile mai târziu, vineri, s-a iscat un scandal între ea şi cele două subordonate. Acestea i-au reproşat pe un ton ridicat că nu îşi mai face treaba şi că nici ele nu îşi pot astfel termina treburile. ?Le-am zis să se calmeze, dar au continuat. În acel moment am zis ?Gata! Lăsaţi că le fac eu pe toate, că nu e prima oară când fac asta. Plecaţi în pauze?. A intervenit şefa ei din India, care le-a chemat pe cele două subordonate în birou. După discuţia cu acestea a chemat-o şi pe Carmen, căreia i-a spus că are o problemă de integritate. ?Mi s-a reproşat că eu am început să ţip. A fost cuvântul meu împotriva cuvântului lor. Le-am spus că dacă mă fac şi micinoasă, atunci eu îmi dau demisia. Nimeni nu s-a opus, pentru că voiau să scape de mine?, a declarat Carmen Olteanu pentru Antena3.ro.
?Au vrut să scape cât mai repede de mine?
Pe 24 octombrie şi-a depus preavizul şi trebuia să mai stea 30 de zile la muncă, pentru că ocupa o poziţie de manager. Astăzi, 21 noiembrie, ar fi fost ultima ei zi la Genpact. Şefii ei au decis însă altfel. ?Luni, 27 octombrie, mi-au terminat contractul şi mi-au spus să îmi fac bagajele. Au făcut-o la răzbunare, ca să scape cât mai repede de mine?.
Contactat de Antena3.ro, Cristian Popescu, şeful departamentului de Resurse Umane din cadrul companiei Genpact România, a refuzat să comenteze cele întâmplate, invocând faptul că firma pe care o reprezintă nu are voie, conform legislaţiei româneşti, să comenteze în legătură cu foştii angajaţi.
Carmen Olteanu îi reproşează acestuia că, după accidentul suferit în timpul serviciului, a contactat-o special pe doctoriţa Georgeta Sandu pentru ca incidentul să nu fie considerat accident de muncă. ?Nu ea a venit de la CMU să mă vadă, ci o altă doctoriţă, Elisabeta Georgescu. Ea trebuia să dea diagnosticul de accident de muncă şi special au făcut mânăria asta cu Georgeta Sandu ca să mascheze ceea ce s-a întâmplat?, spune Carmen.

Urmărită de ghinioane
A lăsat totul în urmă şi acum caută să lucreze într-un alt domeniu. Unul care să nu fie atât de solicitant sau care măcar să îi permită să petreacă puţin timp şi alături de soţul ei, cu care s-a căsătorit în luna august. Îşi doreşte un copil, dar spune că până acum nu a avut timp. Ar fi fost totuşi însărcinată în săptămâna a noua dacă ghinioanele nu s-ar fi ţinut scai de ea. După ce a plecat din firmă a suferit un accident în care şi-a fracturat mâna. Şi-a făcut o radiografie sub semnătură că nu este însărcinată. ?Nu credeam că aveam cum să fiu, pentru că, sincer, veneam prea obosită de la serviciu?. În realitate însă fătul avea 8 săptămâni.
E mâhnită că după trei ani i s-a dat cu şutul, dar spune că este gata să o ia de la capăt. Şi mai are un sfat pentru cei care doresc să se angajeze la o firmă de genul celei în care ea a lucrat: ?Mai gândiţi-vă!?

Cornel Preda, Antena3.ro
Ştirea a fost preluată şi de televiziunea Antena 3

Dacă aţi trecut prin experienţe asemănătoare sau în cazul în care cunoaşteţi persoane care s-au aflat în asemenea situaţii, scrieţi-ne pe adresa de mail [email protected].

×
Subiecte în articol: Cornel Preda
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close