Antena 3 CNN Actualitate CERN, Cernobâl, Cernavodă: Acceleratorul LHC de culoare neagră. LIVE de la Geneva

CERN, Cernobâl, Cernavodă: Acceleratorul LHC de culoare neagră. LIVE de la Geneva

CERN, Cernobâl, Cernavodă: Acceleratorul LHC de culoare <font color=black>neagră.</font> LIVE de la Geneva
10 Sep 2008   •   12:54

Comentatorilor Antena3.ro le place etimologia cuvintelor ce ţin prima pagină a ziarelor. De la CERN, Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire, Priceputeanu comentează: ?Nu-mi miroase a bine... cern... Cernobâl, Cernavodă... În limba rusă, cernâi = negru. Găurile negre despre care se vorbeşte fără încetare de câteva zile se încadrează în aceleaşi "tonuri". O gaură neagră în care au dispărut deja peste 8 milioane ¤ şi care va mai înghiţi cel puţin încă o dată pe atâta. Un apetit pe măsura forţelor desfăşurate. O gaură neagră capabilă să înghită o planetă!

Cernobâl. Denumirea oraşului, potrivit Wikipedia, este compusă din două cuvinte: чорний (ciornâi ? negru) şi билля (bilia ? fir); adică firul negru. Originea acestei denumiri este necunoscută. Abia după accidentul nuclear din 1986 s-au căutat explicaţii. S-au depus mari eforturi pentru conectarea calamităţii cu profeţiile din Apocalipsa Sfântului Ioan din Noul Testament.

Large Hadron Collider - GALERIE FOTO

Cernavodă. Apa neagră? Există mai multe variante privind etimologia acestui nume. Se crede, de pildă, că oraşul a fost reconstruit de legendarul domn muntean Negru Vodă, deci din nou slavonul ciornâi. O altă versiune spune că denumirea vine din slavonă şi are semnificaţia de apa neagră. Aceasta se poate corela şi cu numele râului Carasu din vecinătate, care în limba turcă are aceeaşi semnificaţie de apă neagră.

LIVE WEBCAST - EXPERIMENTUL SECOLULUI


O culoare: negru. Trei denumiri cu implicaţii nucleare. Un fenomen astrofizic. Coincidenţă? Ironie etimologică? Poate doar un nou Nostradamus ar fi capabil să traseze conexiunile perfecte.

Find more videos like this on www.truveo.com.


Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close