Antena 3 CNN Externe Barack Obama: Ieşirea Statelor Unite din criză ar putea dura ani de zile

Barack Obama: Ieşirea Statelor Unite din criză ar putea dura ani de zile

Barack Obama: Ieşirea Statelor Unite din criză ar putea dura ani de zile
Sursa foto: Barack Obama
09 Mai 2009   •   12:03

Preşedintele american a avertizat că ieşirea Statelor Unite din criza economică ar putea dura ani de zile. Barack Obama a făcut această declaraţie imediat după ce s-a anunţat o rată record a şomajului în Statele Unite. Numărul americanilor fără un loc de muncă se apropie de 9 procente, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani.

Doar în ultima lună, peste jumătate de milion de americani au rămas fără un loc de muncă. Preşedintele american spune că situaţia locurilor de muncă va continua să se înrăutăţească în viitorul apropiat. ?Economia noastră a pierdut alte 539.000 de locuri de muncă în luna aprilie. Deşi este, oarecum, încurajator că numărul este mai mic decât a fost în fiecare din ultimele şase luni, situaţia este în continuare gravă. Rata şomajului este la cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani. Acest lucru arată că suntem, încă, în mijlocul unei recesiuni care s-a format în ani de zile şi va mai dura luni, poate chiar ani ca să treacă. Trebuie să ne aşteptăm la alte disponibilizări în lunile următoare.?

Situaţia ar putea deveni şi mai serioasă. Unii economişti prognozează o rată a şomajului de peste 10 procente. Analiştii spun că semne de redresare a economiei se vor observa abia spre finalul acestui an.

?Cea mai mare problemă a economiei noastre este că oamenii nu au locuri de muncă, deci nu au bani pe care să-i cheltuie. În plus, atunci când sunt îngrijoraţi că ar putea fi daţi afară, chiar şi dacă au bani, nu vor să îi cheltuiască, îi depun în bănci pentru zile negre. Aşa că este foarte greu să ne revenim economic?, a explicat David Wyss, economist şef la o firmă de firmă de consultanţă din SUA.

De la debutul recesiunii, în luna decembrie 2007, economia americană a pierdut 5,7 milioane locuri de muncă. Numărul total al persoanelor fără un loc de muncă a ajuns, luna trecută, la 13,7 milioane.

Antena 3

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close