Antena 3 CNN Externe Cehia, avertizată că rămâne fără comisar dacă nu semnează Tratatul UE

Cehia, avertizată că rămâne fără comisar dacă nu semnează Tratatul UE

Cehia, avertizată că rămâne fără comisar dacă nu semnează Tratatul UE
Sursa foto: vaclav klaus
14 Oct 2009   •   20:36

Vaclav Klaus, preşedintele Cehiei, a fost avertizat că statul său ar putea să piardă locul de comisar european dacă nu se opreşte de la a mai pune "obstacole artificiale" în calea Tratatului de la Lisabona.
Ameninţările vin după discuţii dintre Jan Fischer, premierul ceh, şi Comisia Europeană. Jose Manuel Barroso, preşedintele CE, a arătat că răbdarea Uniunii Europene este pe final în ce priveşte refuzul lui Klaus de a semna tratatul.
"Ne aşteptăm ca Cehia să îşi onoreze angajamentul pe care şi l-a luat. NU este în interesul nimănui, cu atât mai puţin al Cehiei, să amâne şi mai mult", declara oficialul.
Preşedintele ceh refuză să semneze Tratatul de la Lisabona, ceea ce presupune faptul că ratificarea formală în toate cele 27 de state UE este blocată.
Barroso a respins tentativele lui Klaus de a redeschide Tratatul pentru a insera o clauză cehă, o decizie ce ar cere ca ratificarea să se repete în toate statele europene.
Oficialii şi diplomaţii sunt furioşi deoarece la un summit de pe 29 octombrie era programat a se numi un preşedinte UE şi un ministru de Externe, posturi create de acest Tratat.
Numirile au fost întârziate de cehi, inclusiv selecţia noilor comisari europeni.
Conform actualului Tratat al UE, care rămâne în vigoare până ce Klaus nu cedează, numărul de comisari va fi pentru prima dată redus sub numărul de state membre.
"Dacă nu avem Tratatul de la Lisabona nu există nicio garanţie că Cehia va avea un comisar," arăta Barroso .
Premierul bulgar Boiko Borisov arăta după discuţii la Paris cu Nicolas Sarkozy că rezistenţa Cehiei nu va fi tolerată, iar liderul francez este de aceeaşi opinie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close