Antena 3 CNN Externe Mii de zboruri, anulate din cauza norului vulcanic din Islanda. În România, zeci de avioane rămân la sol (VIDEO)

Mii de zboruri, anulate din cauza norului vulcanic din Islanda. În România, zeci de avioane rămân la sol (VIDEO)

Mii de zboruri, anulate din cauza norului vulcanic din Islanda. În România, zeci de avioane rămân la sol (VIDEO)
16 Apr 2010   •   08:22

Erupţia vulcanică din Islanda dă peste cap traficul aerian în Europa, dar şi în alte regiuni ale lumii. În Bucureşti, 40 de curse aeriene sunt anulate vineri de pe aeroporturile Otopeni şi Băneasa din cauza norului vulcanic. Probleme sunt şi pe aeroporturile din ţară. Şase curse au fost anulate la Timişoara, Cluj-Napoca şi Sibiu.

Situaţia este gravă pe toate aeroporturile din lume. 6.000 de curse au fost anulate în total, iar şapte ţări europene au suspendat în totalitate cursele.

Cursele programate, vineri, de pe aeroporturile Băneasa şi Otopeni spre destinaţii din nordul Europei sunt anulate sau deviate spre alte destinaţii. Motivul este erupţia vulcanului din nordul Islandei, care a trimis deasupra Europei un nor gros de cenuşă, exact la altitudinea la care zboară avioanele de pasageri.


PLECĂRI ANULATE DE PE AEROPORTUL OTOPENI





SOSIRI ANULATE PE AEROPORTUL OTOPENI


PLECĂRI ANULATE DE PE AEROPORTUL BĂNEASA


Mii de călători pe drumuri

Marea Britanie a fost prima ţară care şi-a închis spaţiul aerian până vineri la ora 15:00, ora României. Ulterior, interdicţia a fost prelungită cu şase ore. Aeroportul Heathrow, pe unde trec zilnic 180.000 pasageri, şi-a încetat total activitatea.

Irlanda, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Belgia, Lituania şi Olanda au suspendat şi ele toate zborurile. Şi autorităţile cehe au anunţat închiderea parţială a spaţiului aerian. Mii de călători au rămas pe drumuri.

Haosul nu s-a oprit aici: alte sute de pasageri au rămas blocaţi în Statele Unite sau chiar în America de Sud, din cauza anulării curselor spre Europa.

În mod paradoxal, unul din puţinele aeroporturi internaţionale rămase deschise în nordul Europei a fost cel din Islanda. Aceasta pentru că norul de cenuşă s-a îndepărtat destul de mult pentru a nu pune în pericol siguranţa zborurilor.



Cea mai gravă situaţie de la atentatele din 11 septembrie

Vulcanul le face, însă, islandezilor alte probleme: erupţia a topit brusc un gheţar iar zona este ameninţată de inundaţii. 800 de localnici, abia întorşi acasă, au fost din nou evacuaţi, a doua oară în câteva zile.

Traficul aerian european rămâne paralizat. Experţii spun că situaţia este cea mai gravă de la atentatele din 11 septembrie 2001. Chiar şi funeraliile preşedintelui Kaczynski ar putea avea de suferit, deoarece şi Polonia şi-a închis parţial spaţiul aerian.

Antena 3



×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close