Antena 3 CNN Externe Iran ar putea avea rachetă nucleară în doi ani

Iran ar putea avea rachetă nucleară în doi ani

Iran ar putea avea rachetă nucleară în doi ani
Sursa foto: racheta iran
11 Mai 2010   •   19:37

Iran va putea desfăşura, într-un an, o rachetă capabilă să transporte un focos nuclear de o tonă, potrivit unui raport al unui centru de analiză.
Institutul Internaţional pentru Studii Strategice aprecia că programul de dezvoltare al rachetelor iraniene se extinde în tandem cu efortul de obţinere a capacităţii nucleare.
Racheta Sajjil-2, cu o rază de circa 2200 km, a fost testată la finele lui 2008 şi va fi gata pentru desfăşurare în 2012. Arma are propulsie pe combustibil lichid, ceea ce înseamnă că are un scurt timp de pregătire şi nu poate fi blocată uşor de un atac preventiv.
Deşi iniţial racheta este menită a transporta focos convenţional, dezvoltarea de rachete similare în alte state a avut strânsă legătură cu programul nuclear.
"Iran este singura ţară care a dezvoltat o asemenea rachetă fără a avea mai întâi arme nucleare," arăta raportul.
Racheta va putea lovi Israel şi unele zone din sudul Europei, în funcţie de dimensiunea focosului.
Mark Fitzpatrick, specialist în securitatea irniană, declara că raportul demonstrează că Iran a alocat resurse substanţiale tehnologiei balisitice şi spaţiale, deşi economia este în faliment.
Raportul mai respinge temerile americane că Iran ar fi pe cale să dezvolte rachete intercontinentale cu o rază de peste 5500 de km în viitorul apropiat. Se arată că aceasta nu se va produce în actualul deceniu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close