Antena 3 CNN Externe ONU : Crima organizată globală devine noua superputere

ONU : Crima organizată globală devine noua superputere

ONU : Crima organizată globală devine noua superputere
Sursa foto: crima organizata
18 Iun 2010   •   03:38

Guvernele trebuie să elimine pieţele alimentate de superputerea globală a crimei organizate a traficului de droguri, persoane sau arme şi marfă de contrabandă, aprecia şeful ONU pe crima organizată.

Criminalii au profit de zeci de miliarde de dolari, sublinia Antonio Maria Costa, şeful Biroului UNU pentru Droguri şi Crime, în noul raport al agenţiei.

Cu toate acestea, statele nu coopereează destul între ele şi cu ONU şi sunt prea concentrate pe traficanţi.

"Trebuie să începem să abordăm pieţele, care sunt gigantice ca dimensiune," declara Costa, care adăuga că bandiţii care furnizează acele pieţe s-au transformat într-o superputere transnaţională înarmată.

Raportul, intitulat "Globalizarea Crimei," susţine că traficul de persoane pentru exploatare sexuală în Europa generează 3 miliarde de dolari anual, în timp ce livrarea de imigranţi în SUA şi Europa- 7 miliarde de dolari anual.

Piaţa de heroină din Europa este de 20 miliarde dolari, în timp ce mărfurile contrafăcute detectate la graniţele Europei au o valoare anuală de peste 10 miliarde de dolari.

"Arestarea unor traficanţi ar putea deturna, dar nu îi va opri," aprecia Costa . "Alţi criminali vor umple golul, atâta vreme cât se pot face bani. De aceea, pentru o luptă mai eficientă cu crima organizată, trebuie să mutăm concentrarea pe oprirea pieţelor."

Costa a mai cerut statelor şi intensificarea eliminării corupţiei din guverne şi din sectorul privat, ce permite crimei organizate să se dezvolte.

"Trebuie să abordăm complicii crimei, precum armata de mafioţi cu gulerele albe- avocaţi, contabili, bancheri--care îi acoperă şi le spală urmele."

Antena3.ro

 

 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close