Antena 3 CNN Externe Italia vrea să impună o limită de 30% a imigranţilor dintr-o clasă

Italia vrea să impună o limită de 30% a imigranţilor dintr-o clasă

Italia vrea să impună o limită de 30% a imigranţilor dintr-o clasă
Sursa foto: clasa italiana
25 Mar 2009   •   06:06

Ministerul educaţiei din Italia a anunţat că şcolile din peninsulă ar trebui să impună o limită de 30% a numărului de imigranţi dintr-o clasă pentru a ajuta la integrarea acestora.

?Au existat cazuri în care clase întregi erau formate din elevi imigranţi, ceea ce nu este ideal pentru integrare?, declara politiciana de dreapta şi ministru al Educaţiei, Mariastella Gelmini. Aceasta a mai arătat că părinţii italieni refuză să îşi trimită copiii la şcoli de top, cu mulţi elevi imigranţi. Ea a oferit ca exemplu şcoala generală Carlo Pisacane din Roma, unde doar 15 elevi din 180 sunt italieni.
?Aceasta este o situaţie ce cere reflecţie, dar, în acelaşi timp, trebuie să educăm copiii străini în italiană şi să îi învăţăm constituţia noastră. Şcolilor li se cere din ce în ce mai mult să ofere o funcţie de integrare şi experienţa arată că nu este de ajuns să introduci copiii imigranţi în clase. În unele cazuri trebuie să echilibrăm şi să cântărim prezenţa noastră?, declara aceasta pentru televiziunea italiană.

Limita de 30 procente va fi introdusă, experimental, în anul şcolar 2009-2010 şi va deveni o cerinţă anul următor. Când se atinge această cotă, copiilor în plus li se va oferi transport gratuit la şcoli din apropriere.

Cu toate acestea, propunerea a provocat acuze de rasism.Filippo Miraglia, de la organizaţia pentru apărarea dreptului imigranţilor ARCI, aprecia că măsura ?este neconstituţională şi nepractică. Cine decide cum şi unde sunt mutaţi studenţii în exces? Costul mutării elevilor dintr-o parte a oraşului în cealaltă este prohibitiv. Este o nebunie?.
Anul trecut partidul extremist Liga Nordului a propus înfiinţarea unor clase exclusiv pentru imigranţi în loc a li se permite să intre direct în sistemul italian.
Copiii imigranţi care trec de un test vor intra într-o clasă normală. Cine pică, va intra în clase intermediare, unde va învăţa italiana, cursuri de legislaţie şi conduită până ce va trece testul.
Camera inferioară a parlamentului italian a aprobat propunerea, dar nu a fost implementată din pricina criticilor, iar propunerea actualului ministru este considerată o concesie.

Circa 690.000 de elevi străini din 190 de ţări sunt în sistemul italian de educaţie, din care majoritatea români.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: imigranti romani an şcolar
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close