Antena 3 CNN Externe Revista presei. Israel, deschis la negocieri pe subiecte cheie. Polonia va oferi informaţii despre accidentul aviatic. Ucraina: Vitali Klitschko intră în politică. Uzbekistan: Doctorii sterilizează femeile fără ştirea acestora

Revista presei. Israel, deschis la negocieri pe subiecte cheie. Polonia va oferi informaţii despre accidentul aviatic. Ucraina: Vitali Klitschko intră în politică. Uzbekistan: Doctorii sterilizează femeile fără ştirea acestora

Revista presei. Israel, deschis la negocieri pe subiecte cheie. Polonia va oferi informaţii despre accidentul aviatic. Ucraina: Vitali Klitschko intră în politică. Uzbekistan: Doctorii sterilizează femeile fără ştirea acestora
Sursa foto: revista presei
26 Apr 2010   •   05:00
Israel, deschis la negocieri privind chestiunile cheie cu palestinienii

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat trimisului special american George Mitchell că este dispus să discute chestiunile centrale ale conflictului israeliano-palestinian, anume Ierusalim, graniţele şi securitatea, ca parte a negocierilor de proximitate cu Autoritatea Palestiniană-.
El arăta că parte a discuţiilor indirecte este deschis la "schimburi de păreri cinstite" pe aceste subiecte, informează Haaretz.
Ambasadorul american va discuta săptămâna viitoare cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi Netanyahu.
Surse palestiene arătau că Mitchell este aşteptat să ofere clarificări privind poziţia israeliană la negociri şi abia apoi se va cere sprijinul Ligii Arabe pentru reluarea discuţiilor indirecte.




Austria: Heinz Fischer învinge detaşat contracandidata de extremă dreapta la preşedinţie

Preşedintele Austriei şi-a asigurat cu uşurinţă un nou mandat de şef al statului, surclasând-o detaşat pe contracandidata sa de extremă dreaptă, care a şocat, printre altele, prin denunţarea legii antinazism.
Heinz Fischer, un social democrat, a câştigat 78,9% din sufragii, iar Barbara Rosenkranz (Partidului Libertăţii - FPOe), a fost votată de 15,6% din austrieci, iar Rudolf Gehring, reprezentantul Partidului creştin austriac, a primit 5,4% din voturi, scrie BBC News.
Prezenţa la vot a fost de 49,2%. Rezultatele scrutinului, care nu includ voturile prin corespondenţă, au fost anunţate de ministrul de interne, Maria Fekter.
?Sunt extrem de fericit şi mulţumesc populaţiei Austriei că a avut atât de multă încredere în mine?, a declarat Fischer .
Barbara Rosenkranz, pe de altă parte, a spus că ea şi familia ei au fost victime ale unei vânători de vrăjitoare în timpul campaniei electorale.
Rosenkranz, pe de altă parte, a provocat o controversă afirmând că legea austriacă care interzice glorificarea nazismului nu respectă constituţia şi încalcă libertatea de expresie. Recent însă, ea a afirmat că sprijină totuşi această lege.





Polonia va oferi informaţii complete ancheta în accidentul aviatic

Premierul polonez, Donald Tusk, va oferi miercuri informaţii complete despre prima etapă a anchetei privind tragedia aviatică în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa, Maria, precum şi alte câteva zeci de persoane, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Poloniei, Pawel Gras.

Kaczynski, soţia sa şi delegaţia oficială de înalţi demnitari şi-au pierdut viaţa în prăbuşirea, la Smolensk, pe 10 aprilie, a avionului care-i transporta la ceremonia în cadrul căreia urmau să fie comemoraţi circa 20.000 de ofiţeri polonezi asasinaţi de către poliţia sovietică secretă în urmă cu 70 de ani la Katyn. În total au murit 96 de persoane, dintre care opt membri ai echipajului, aminteşte RIA Novosti.
Gras a precizat că prima etapă a anchetei s-a încheiat, după care experţi polonezi vor merge la Moscova pentru a-şi continua activitatea cu colegii lor ruşi.
Controlori de trafic aerian au afirmat anterior că echipajul avionului ''nu a ascultat'' de recomandările de a devia zborul către alt aeroport şi că a încercat să aterizeze fără permisiune.
Procurorul-şef Andrzej Seremet a declarat că se va amâna publicarea conţinutului cutiilor negre ale avionului până când se vor obţine informaţiile necesare din partea Rusiei. Decizia definitivă privind publicarea conţinutului detaliilor de zbor se aşteaptă să fie luată în decurs de două săptămâni.
Anchetatori ruşi, experţi şi specialişti polonezi investighează în comun cauzele tragediei aviatice de la Smolensk. Procurori militari polonezi au deschis la rândul lor propria investigaţie privind catastrofa aviatică





Ucraina: Vitali Klitschko intră în politică


Fostul campion mondial la box Vitali Klitschko a anunţat lansarea unui nou partid politic pentru a reforma Ucraina, căruia i-a dat numele de "OUDAR", acronim al cuvântului "pumn".
"Sunt obişnuit să îmi ating scopurile, sunt convins că aceasta va fi valabil nu numai în sport, ci şi în politică," arăta Klitschko .
"Cu un 'pumn' puternic, bine ţintit, sunt gata să dărâm zidul dintre societate şi autorităţi ce blochează dezvoltarea Ucrainei" .
Campionul la vategoria grea WBC nu a arătat orientarea politică a partidului său, OUDAR- Alianţa Democratică Ucraineană pentru Reformă, explică AFP.
În timpul Revoluţiei portocalii din 2004, Klitschko l-a sprijint pe fostul preşedinte pro-occidental Viktor Iuşcenko,contra actualului şef de stat considerat pro-rus Viktor Ianukovici.
Sportivul a candidat la primăria capitalei în 2006 şi 2008, dar a pierdut de fiecare dată.




Uzbekistan: Doctorii sterilizează femeile fără ştirea acestora


Potrivit grupurilor pentru apărarea drepturilor omului, zeci de mii de femei au fost sterilizate, fără consimţământul lor, în fostul stat sovietic Uzbekistan.
Surse uzbece susţin că măsura a fost ordonată de preşedintele Islam Karimov, care conduce cu o mână de fier de 20 de ani. Politica este menită a menţine la cote scăzute nivelul populaţiei-care cu 28 milioane de locuitori creează cel mai dens populat stat din Asia Centrală.
Activiştii susţin că sterilizarea în masă a început în 2003, dar a fost redusă după doi ani. Se pare că a reînceput în februarie anul curent, când ministerul Sănătăţii a cerut doctorilor să recomande sterilizarea ca ?metodă contraceptivă eficientă ?, publică The Times.
Criticii arată că fiecare doctor trebuie să convingă cel puţin două femei pe lună să urmeze procedura. Cei care nu reuşesc riscă amenzi şi represalii.
O estimare locală aprecia că din februarie circa 5000 de femei au fost sterilizate fără a consimţi.
În multe cazuri, doctorii optează a se naşte prin cezariană după care efectuează sterilizarea fără a spune femeii.
Antena3.ro

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close