Antena 3 CNN Externe SUA măreşte presiunea pe Israel pentru crearea unui stat palestinian

SUA măreşte presiunea pe Israel pentru crearea unui stat palestinian

SUA măreşte presiunea pe Israel pentru crearea unui stat palestinian
Sursa foto: stat palestinian
06 Mai 2009   •   12:48

Administraţia Obama a mărit presiunea pe noul guvern israelian să accepte obiectivul unui stat palestinian şi să oprească extinderea aşezărilor israeliene pe pământul ocupat.

Vicepreşedintele Joe Biden a cerut coaliţiei premierului Benjamin Netanyahu să se angajaze pe calea unei soluţii cu două state, cu doar câteva ore înainte ca Barack Obama să se întâlnească cu preşedintele Shimon Peres, pentru a pregăti vizita ulterioară a lui Netanyahu.

?Israel trebuie să muncească pentru o soluţie cu două state, nu vă va plăcea declaraţia mea, dar nu mai construiţi aşezări, desfiinţaţi actualele avanposturi şi permiteţi palestinienilor libertatea de mişcare? a declarat Biden în cadrul unui discurs la grupul de lobby pro-Israel American Israel Public Affairs Committee- AIPAC.
Biden a mai cerut palestinienilor să combată terorismul şi incitarea contra Israelului" şi a ţinut să îi asigure pe suporterii Israelului că eforturile administraţiei de a se angaja diplomatic cu Iranul nu pun în pericol securitatea statului evreu.

Peres, laureat al premiului Nobel pentru pace şi cu păreri mai puţin conservatoare decât Netanyahu, declara că Israelul ar trebui să dea o şansă noii strategii iraniene a SUA. Obama a avut ulterior o întâlnire la Casa Albă cu Peres, a cărui funcţie este mai mult onorifică. Drept urmare, Obama ar trebui să se întâlnească cu Netanyahu pe 18 mai şi liderul palestinian Mahmoud Abbas ulterior în această lună pentru a-şi întări rolul de element unificator în Orientul Mjlociu.

După discuţii, Peres declara că guvernul israelian va comunica curând administraţiei Obama poziţia sa. Prin videotelefon în cadrul conferinţei AIPAC, Netanyahu declara că este gata pentru reluarea imediată a negocierilor de pace, dar nu a făcut nici o referire la statalitatea palestiniană. Discuţiile de pace au încetat pe fondul continuării construcţiilor în West Bank şi persistenţa violenţelor anti-israeliene.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close