Antena 3 CNN Externe Herman Van Rompuy, preşedinte al UE. Catherine Ashton, ministru de Externe

Herman Van Rompuy, preşedinte al UE. Catherine Ashton, ministru de Externe

Herman Van Rompuy, preşedinte al UE.  Catherine Ashton, ministru de Externe
Sursa foto: van rompuy
19 Noi 2009   •   22:00

Premierul belgian, Herman Van Rompuy, a fost desemnat joi seara primul preşedinte al Uniunii Europene, de către liderii europeni reuniţi la Bruxelles.
Liderii Uniunii Europene, reuniţi în summit la Bruxelles, "au luat decizia de a-l numi pe Van Rompuy", a declarat una dintre aceste surse.
"Van Rompuy este noul preşedinte", a adăugat o sursă diplomatică cehă.

Anterior, mai multe surse au afirmat că preşedinţia suedeză a Uniunii Europene a "propus" candidatura prim-ministrului belgian Herman Van Rompuy pentru noul post de preşedinte al UE, iar acesta pare "asigurat" că va fi desemnat de cei 27 de lideri europeni.

"Preşedinţia suedeză l-a a propus pe Van Rompuy", a declarat purtătorul de cuvânt al premierului belgian, Dirk De Backer.

Un purtător de cuvânt al Guvernului ceh a confirmat informaţia, adăugând că suedezii au propus-o totodată pe Catherine Ashton, de naţionalitate britanică, pentru funcţia de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene.

Potrivit aceleiaşi surse, nominalizarea lor a fost decisă în urma unui acord între preşedinţia suedeză a Uniunii Europene, pe de o parte, şi Franţa, Germania, Marea Britanie şi Italia, de cealaltă parte.
De asemenea, baroneasa Catherine Ashton a fost aleasă în funcţia de înalt reprezentant al UE, au anunţat surse diplomatice de la Bruxelles. Ashton ocupa funcţia de comisar european pentru comerţ şi a fost aleasă de liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Înainte de a ajunge la Bruxelles, anul trecut, aceasta a ocupat funcţia de preşedinte al Camerei Lorzilor din Marea Britanie.
"Ashton a fost desemnată", a afirmat una dintre aceste surse. "Totul este rezolvat" pentru actualul comisar britanic pentru Comerţ, a adăugat cealaltă sursă.
Ea îl va succeda pe spaniolul Javier Solana, dar având un portofoliu cu prerogative sporite. Ea va fi de asemenea vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close