Antena 3 CNN Externe Pilotul avionului Airbus, care a aterizat forţat în râul Hudson, erou naţional în SUA

Pilotul avionului Airbus, care a aterizat forţat în râul Hudson, erou naţional în SUA

Pilotul avionului Airbus, care a aterizat forţat în râul Hudson, erou naţional în SUA
Sursa foto: Chesley B. Sullenberger
16 Ian 2009   •   12:21

Pilotul american Chesley B. "Sully" Sullenberger a devenit erou naţional în Statele Unite, după ce a salvat vieţile tuturor celor 155 de oameni aflaţi la bordul aeronavei pe care o pilota. Pilot cu o experienţă de aproape 30 de ani şi fost angajat al forţelor aeriene americane, Sullenberger a reuşit să aterizeze avionul avariat pe apa râului, evitând cu doar 300 de metri podul George Washington.
Pasagerii aflaţi la bord au lăudat modul de a acţiona şi curajul pilotului, despre care experţii în aviaţie spun că a efectuat manevre "de manual". Ei au adăugat că aterizarea unui astfel de avion pe apă, fără ca acesta să se rupă, este extrem de dificilă.
Nevasta pilotului spune că a rămas stupefiată când a aflat vestea de la soţul ei. "Nu urmărisem ştirile", spune ea. "L-am auzit pe Sully spunând oamenilor că este un eveniment rar pentru un pilot să aibă parte de astfel de incidente", apoi a adăugat că a crezut iniţial că a fost vorba de un incident minor.
Şi oficialităţile americane au avut numai cuvinte de laudă pentru pilot. "O posibilă tragedie s-a transformat într-un miracol pe râul Hudson", a spus guvernatorul New York-ului, David Patterson, iar primarul metropolei a remarcat că "se pare că pilotul a făcut o treabă extraordinară reuşind aterizarea pe râu şi asigurându-se că toţi pasagerii sunt bine".
Sullenberger a fost forţat să apeleze la aterizarea de urgenţă, după ce un stol de raţe sălbatice s-a ciocnit cu avionul şi mai multe păsări au intrat la unul, sau la ambele motoare ale aeronavei. Un martor ocular al evenimentului a declarat că avionul a aterizat "pe burtă" în apele râului. Un oficial, care a ascultat înregistrările turnului de control, a declarat că pilotul era extraordinar de calm. "S-a comportat ca un adevărat profesionist. A fost calm şi metodic", a spus acesta.
Pilotul a discutat cu controlorul de trafic diverse variante, inclusiv o posibilă aterizare pe aeroportul Teterboro din New Jersey.
Succesul aterizării forţate se datorează în mare parte vastei experienţe acumulate de Sullenberger. El activează ca pilot al companiei US Airways din anul 1980, iar înainte de aceasta a lucrat timp de şapte ani pentru US Air Force.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: avion prabusit
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close