Antena 3 CNN Externe Washington ameninţă că impune un plan de pace în Orientul Mijlociu

Washington ameninţă că impune un plan de pace în Orientul Mijlociu

Washington ameninţă că impune un plan de pace în Orientul Mijlociu
Sursa foto: orientul mijlociu
03 Mai 2010   •   16:51

Barack Obama a avertizat Israel că va deschide calea unui stat palestinian independent dacă procesul de pace rămâne blocat până la toamnă.
Astfel, preşedintele american propune predarea controlului pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu comunităţii internaţionale dacă nu se observă un progres în următoarele luni, arătau oficiali israelieni.
Obama a formulat un plan secret cu principalii aliaţi europeni pentru a convoca o conferinţă de pace până la finele anului, scrie Haaretz .
Pasul ar împlini una din cele mai mari temeri ale Israelului, prin privarea statului evreu de puterea de a dicta cursul discuţiilor.
Conferinţa ar încerca să pună capăt la decenii de conflict israeliano-palestinian prin presarea ambelor state să accepte compromisuri dificile, ce merge de la viitorul a milioane de regufiaţi palestinieni la statutul Ierusalimului.
Obama ar mai fi nerăbdător să obţină recunoaştere internaţională pentru creaerea unui stat palestinian.
Oficialii din guvernul lui Benjamin Netanyahu şi-au exprimat groaza în ultimele săptămâni în faţa planurilor lui Obama de a prelua negocierile prin impunerea unui acord de pace.
Antena3.ro

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close