Antena 3 CNN Externe Jurnaliştii Antena 3, urmăriţi în Republica Moldova, s-au întors în ţară (VIDEO)

Jurnaliştii Antena 3, urmăriţi în Republica Moldova, s-au întors în ţară (VIDEO)

Jurnaliştii Antena 3, urmăriţi în Republica Moldova, s-au întors în ţară (VIDEO)
Sursa foto: Protest Chisinau
09 Apr 2009   •   21:50

Jurnaliştii Antena 3 trimişi în Republica Moldova au ajuns în România.

Dan Niţescu operator şi reporter, Victor Alexandru, asistent de imagine şi corespondentul Petru Terguţă au intrat joi seară în ţară prin vama Albiţa.

Ei au povestit că au fost căutaţi la hotel de nişte persoane care au declarat că sunt de la serviciul Migraţie.

Mai mult, au fost sunaţi pe parcursul zilei de mai multe numere necunoscute şi au primit mesaje care le indicau diferite locuri în care se petreceau evenimente.



Cetăţenii români nu mai pot să intre în Moldova fără vize, după ce ţara vecină a reintrodus acest sistem. Preşedintele Vladimir Voronin susţine că "în toate evenimentele din Republica Moldova este implicată România".

Între timp, jurnaliştii ajung victime la Chişinău. Un operator al televiziunii locale acuză că a fost bătut de poliţişti.

În plus, surse citate de agenţia de presă rusească Ria Novosti au declarat că alţi trei jurnalişti români vor fi expulzaţi în următoarele zile, pe motiv că activităţile lor nu sunt compatibile cu legile ţării.

Presiunile asupra jurnaliştilor români aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova se amplifică. De marţi, ziua în care au început protestele la Chişinău, asupra trimişilor speciali ai Antenei 3, Dan Niţescu operator şi reporter, Victor Alexandru, asistent de imagine şi asupra corespondentului Petru Terguţă s-au făcut numeroase presiuni de intimidare.

"Am primit un telefon. Mi s-a spus că am fost căutat la hotel de organele de poliţie de acolo, care vor să stea neapărat de vorbă cu noi", a declarat Niţescu.

De menţionat că jurnaliştii români se aflau acolo pentru a reflecta alegerile parlamentare de duminică şi nu au făcut altceva decât să-şi exercite profesia. S-au aflat tot timpul în locuri publice.




Conducerea postului de televiziune Antena 3 a remis, joi, un comunicat în care solicită sprijinul pentru asigurarea protecţiei celor trei jurnalişti.

Citiţi comunicatul Antena 3 către instituţiile internaţionale

Citiţi comunicatul Antena 3 către Clubul Român de Presă

Preşedintele Clubului Român de presă, Indira Crasnea şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia semnalată de Antena 3, şi a declarat că va face un apel la Asociaţia Mondială a Ziarelor pentru a se alătura protestelor internaţionale la adresa autorităţilor molodvene.

Citiţi răspunsul Clubului Român de Presă



Miercuri noapte, o echipă a Antenei 3 a fost întoarsă din Republica Moldova, pe motiv că nu are vize de trecere. Iosif Buble şi Robert Dicu au fost interogaţi, paşapoartele le-au fost reţinute pe timpul nopţii, iar dimineaţă au fost îmbarcaţi într-un avion cu destinaţia Budapesta.



Toţi jurnaliştii români care au încercat să intre în Moldova după data de 6 aprilie au fost opriţi la graniţă.

Există indicii că cetăţeni romăni ar fi fost arestaţi în Republica Moldova, a declarat ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, la Antena 3. Oficialul a precizat, însă, că Ministerul nu are o confirmare clară a acestei informaţii.

Informaţiile vin în contextul în care doi diplomaţi români de la Chişinău - ambasadorul Filip Teodorescu şi ministrul consilier al Ambasadei României, Gabriel Gaborean - au fost declaraţi, miercuri, persona non grata. În comunicatul remis presei se arată că motivele pentru această decizie sunt acţiunile incompatibile cu activitatea diplomatică.

Acuzaţiile Republicii Moldova - o provocare la adresa statului român

Ministerul român al Afacerilor Externe a respins categoric acuzaţiile formulate de autorităţile Republicii Moldova. Oficialii de la Bucureşti consideră că este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români.

Acuzaţiile aduse sunt considerate o provocare la adresa statului român, dar România nu va lua măsuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni.

În plus, potrivit comunicatului, MAE consideră aberante măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie anunţate de preşedintele Vladimir Voronin.

Sute de tineri manifestanţi, arestaţi

Protestele de miercuri au fost în general paşnice. Au existat încercări de acţiuni violente, dar grupuri de tineri s-au aşezat între protestatari şi poliţie scandând "Fără violenţe". Câţiva dintre tineri au declarat că printre manifestanţi există grupuri de provocatori care instigă la violenţe.

Martorii susţin că forţele de ordine din Chişinău au arestat în cursul zilei de miercuri sute de tineri manifestanţi. Alţii au fost bătuţi în plină stradă.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât ministrul de Externe român, Cristian Diaconescu a precizat că deţine informaţii potrivit cărora mai mulţi cetăţeni români s-ar afla în arestul autorităţilor din capitala Moldovei.

Ministrul de Interne din Republica Moldova, Gheorghe Papuc, a motivat arestările efectuate de poliţia basarabeană: "Au început să oprească maşini, să spargă geamuri, au oprit chiar şi o ambulanţă. Au pătruns în chioşcuri, de aceea a fost nevoie să intervenim în forţă, pentru a-i împiedica pe tinerii scăpaţi de sub control să mai comită şi alte fapte nelegiuite".

Grupuri de tineri au cerut insistent eliberarea colegilor lor arestaţi.

Cifrele oficiale arată că până acum au ajuns după gratii peste 200 de tineri, dar circulă zvonuri că ar fi vorba despre mult mai mulţi.

Antena 3

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close