Antena 3 CNN Politică Alianţa PSD-PC, pe primul loc în preferinţele electoratului (Integral ultimul sondaj CCSB)

Alianţa PSD-PC, pe primul loc în preferinţele electoratului (Integral ultimul sondaj CCSB)

Alianţa PSD-PC, pe primul loc în preferinţele electoratului (Integral ultimul sondaj CCSB)
28 Sep 2008   •   15:00

Alianţa PSD-PC s-ar situa în fruntea opţiunilor electoratului cu 36% din voturi, dacă alegerile legislative ar avea loc mâine. Pe locurile următoare se situează PD-L cu 34% din voturi şi PNL cu 20% din voturi. Datele rezultă dintr-un sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding la solicitarea Antenei 3. Potrivit datelor acestui sondaj, pe următoarele locurile se situează UDMR, cu 5%, PRM, cu 3% şi PNG, cu 2%.

În ceea ce priveşte structura Guvernului, românii ar prefera, în proporţie de 28%, ca acesta să fie format de alianţa PSD-PC alături de PNL, în timp ce 25% din votanţi ar opta pentru fosta alianţă DA, PD-L+PNL. Doar 19% din români ar agrea la guvernare o alianţă alcătuită din PSD-PC şi PD-L.

Cât priveşte opţiunea pentru funcţia de prim-ministru, 32% dintre români l-ar prefera pe Theodor Stolojan, acesta fiind urmat la mică distanţă de Mircea Geoană cu 30%. Pe locul trei în preferinţele alegătorilor se situează actualul premier, Călin Popescu Tăriceanu, cu 22%, potrivit acestui sondaj de opinie.

În legătură cu imaginea partidelor politice, PSD-ul este asociat în ochii românilor cu mărirea pensiilor şi apropierea de oamenii obişnuiţi. Democrat liberalii sunt percepuţi ca un partid cu lideri puternici, care a câştigat alegerile locale, iar PNL este asociat cu creşterea economică şi mărirea pensiilor.

De remarcat că un foarte mare procent din cei intervievaţi (73%) şi-au declarat intenţia de a participa la vot, în timp ce doar 9% spun că sunt convinşi că nu vor merge la vot la scrutinul din noiembrie.

Acelaşi sondaj evidenţiază faptul că doar puţin mai mult de jumătate din populaţie consideră că românii plecaţi la muncă peste hotare ar trebui să se întoarcă în ţară, în timp ce 41% dintre români le recomandă imigranţilor să rămână în străinătate. Subiectele care îi preocupă cel mai tare pe români se referă în special la siguranţa materială (nivel de trai, bani, preţuri, locuri de muncă), dar şi la starea de sănătate şi la calitatea actului politic şi administrativ.

Sondajul a fost efectuat de CCSB la cererea Antenei 3 în perioada 22-25 septembrie, pe un eşantion de 1.068 de persoane şi are o marjă de eroare de +/- 3,1%.

SONDAJ DE OPINIE CCSB (pdf)

Antena3.ro

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close