Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu, pregătit de negocieri. Vezi premierii agreaţi de Cotroceni

Traian Băsescu, pregătit de negocieri. Vezi premierii agreaţi de Cotroceni

Traian Băsescu, pregătit de negocieri. Vezi premierii agreaţi de Cotroceni
02 Dec 2008   •   15:07

Deşi cele trei mari partide au început negocierile pentru formarea noului Guvern, toate aşteapă şi un "semnal" de la Cotroceni, care încă întârzie să vină. Preşedintele Traian Băsescu nu s-a hazardat deocamdată să intre în negocieri, aşteptând finalizarea redistribuirii mandatelor de parlamentar. În funcţie de redistribuire, Băsescu urmează să îşi facă cunoscută poziţia. Dacă PD-L va reuşi să obţină majoritatea mandatelor, atunci este sigur că şeful statului se va grăbi să sprijine acest partid în mod direct pentru a forma viitorul Guvern, indiferent de alianţele posibile. Dacă Alianţa PSD-PC va reuşi să obţină mai multe mandate, preşedintele s-ar putea arăta ceva mai flexibil în negocieri.
UPDATE: După cea de a doua etapă de redistribuire, PD-L a obţinut cu un mandat mai mul la Camera Deputaţilor şi cu două mandate mai mult la Senat faţă de Alianţa PSD-PC. este aşadar de aşteptat ca preşedintele Traian Băsescu să considere PD-L partidul câştigător.
Deocamdată, potrivit unor surse din PD-L, Băsescu ar fi transmis deja variantele de premieri pe care îi agrează. Acestea au declarat pentru Antena3.ro că numele vehiculate nu au nimic în comun cu premierii desemnaţi de partide înainte de alegeri: Theordor Stolojan, Călin Popescu Tăriceanu şi Mircea Geoană. Iată posibilităţile luate în calcul de Cotroceni:
Varianta cu PD-L partid majoritar: Videanu, preferat în detrimentul lui Blaga

Dacă PD-L reuşeşte să obţină majoritatea mandatelor la redistribuire, şeful statului ar putea miza pe nominalizarea lui Adriean Videanu pentru funcţia de premier. Potrivit unor surse din PD-L, acesta este preferat de preşedinte în detrimentul lui Vasile Blaga, un alt nume vehiculat pentru a ocupa funcţia de premier din partea democrat-liberalilor. Ceea ce face diferenţa este faptul că Videanu pare a fi un prim-ministru mai uşor de "strunit" decât Blaga.
Varianta unei alianţe PSD - PD-L: Directorul SRI, George Maior

În cazul în care Alianţa PSD-PC va obţine majoritatea mandatelor şi se va alia cu PD-L, numele care pare acceptat de toate părţile pentru postul de premier este cel al actualului director al SRI, George Maior. Deşi provine din PSD, acesta s-a dovedit a fi un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, fiind astfel "adoptat tacit" şi de liderii PD-L.
Varianta unei alianţe PD-L - PNL: Primarul Sibiului, Klaus Johannis

În cazul în care PD-L ar forma o alianţă cu PNL, numele surpriză vehiculat pentru postul de premier este Primarul Sibiului, Klaus Johannis. Surse din PNL au declarat pentru Antena3.ro că acesta pare a fi persoana cea mai indicată pentru a împăca pe toată lumea: nu este momentan membru de partid şi este un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu. Totodată, în cazul unei posibile astfel de alianţe mai este vehiculat şi numele fostului ministru de externe Mihai Răzvan Ungureanu.
Varianta unei alianţe PSD-PC - PNL: Mihai Răzvan Ungureanu

În cazul în care PD-L nu intră în cărţi pentru formarea guvernului, preşedintele Traian Băsescu şi-ar dori totuşi în funcţia de premier o persoană apropiată. Tocmai de aceea, în cazul unei variante de guvernare PSD-PC - PNL, numele cel mai vehiculat este cel al fostului ministru de externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta nu mai este membru al nici unui partid şi se află în cele mai bune relaţii cu Traian Băsescu. De asemenea, pentru această situaţie mai poate fi amintit şi numele lui George Maior, actualul director SRI. Ca variantă de rezervă, PSD tatonează terenul şi pentru o eventuală nominalizare a lui Vasile Puşcaş.
Guvern de tehnocraţi: Isărescu sau Ţiriac

Deşi pare varianta cea mai puţin probabilă, un guvern de tehnocraţi ar putea deveni posibil dacă partidele nu vor reuşi să se înţeleagă la negocieri. Pentru această situaţie, numele cele mai vehiculate sunt cele ale Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi al omului de afaceri Ion Ţiriac. Primul este agreat într-o formulă de guvernare cu PD-L în prim-plan, celălalt în varianta în care PSD ar conduce ostilităţile. Oricum, pe lângă toate aceste nume vehiculate până acum este posibil să apară şi candidaţi pentru funcţia de premier care momentan nu sunt în prim-planul atenţiei. În funcţie de cum vor decurge negocierile, este posibil să avem parte de propuneri surpriză.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: negocieri guvern
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close