Antena 3 CNN Politică Ecaterina Andronescu, acuzată de incompatibilitate, alături de alţi trei parlamentari

Ecaterina Andronescu, acuzată de incompatibilitate, alături de alţi trei parlamentari

Ecaterina Andronescu, acuzată de incompatibilitate, alături de alţi trei parlamentari
Sursa foto: Ecaterina Andronescu
18 Mai 2009   •   16:50

Asociaţia Profesională pentru Educaţie şi Cercetare (EDU CER) a cerut, luni, conducerilor celor două Camere ale Parlamentului să se autosesizeze privind incompatibilitatea parlamentarilor Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Iosif Drăgulescu şi Nicolae Robu, deoarece întrunesc şi funcţiile de rectori. Ministrul Ecaterina Andronescu s-a autosuspendat din funcţia de rector, dar "instituţia autosuspendării" nu este prevăzută de Legea 161/2003 şi ca atare este inoperabilă?, susţin autorii acestui demers.

Potrivit cererii depuse la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, senatorul PSD+PC Ecaterina Andronescu este rector al Universităţii Politehnice Bucureşti, deputatul PSD+PC Florian Popa este rector la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, deputatul PDL Iosif Ştefan Drăgulescu este rector la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara şi senatorul PNL Nicolae Robu este rector al Universităţii Politehnice Timişoara.
Funcţiile de parlamentar şi de rector sunt incompatibile, deoarece, conform Constituţiei şi Legii 161/2003 (n.r - privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei) calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricăriei funcţii publice de autoritate cu excepţia celei de membru al Guvernului.
"Cum funcţiile de rector reprezintă funcţii de conducere ale unor instituţii publice, este clară situaţia de incompatibilitate în care se găsesc rectorii care sunt în acelaşi timp şi parlamentari", se arată în sesizarea asociaţiei.
Potrivit asociaţiei EDU CER, ministrul Ecaterina Andronescu s-a autosuspendat din funcţia de rector, dar "instituţia autosuspendării" nu este prevăzută de Legea 161/2003 şi ca atare este inoperabilă?.
În această situaţie, Asociaţia consideră că trebuie organizate alegeri parţiale, potrivit Cartei universitare, pentru ocuparea locurilor în funcţiile de conducere.
"În concluzie, cerem preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să se autosesizeze relativ la această incompatibilitate flagrantă, iar doamnei ministru Ecaterina Andronescu să emită ordinul de ministru prin care convoacă alegerile universitare pentru funcţia de rector la cele patru instituţii de învăţământ superior", se mai arată în sesizarea semnată de Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei Profesionale pentru Educaţie şi Cercetare.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ecaterina Andronescu
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close