Antena 3 CNN Economic Companii Rosneft, Chevron vor exploata resursele din Marea Neagră

Rosneft, Chevron vor exploata resursele din Marea Neagră

Rosneft, Chevron vor exploata resursele din Marea Neagră
Sursa foto: platforma petroliera
18 Iun 2010   •   04:36

Compania petrolieră rusă Rosneft şi gigantul energetic american Chevron Corp. au semnat un acord pentru dezvoltarea în comun a zonei de coastă a Mării Negre.

Ceremonia de semnare a avut loc între premierul Vladimir Putin şi conducerea Chevron .

Şeful Rosneft, Sergei Bogdancikov, arăta că cele două companii încearcă să dezvolte zăcământul Val Şaţki lângă portul Novorossiisk. El declara că sunt planificate a fi forate două puţuri de explorare în zona de coastă ce include rezerve de 858 milioane de tone de ţiţei.

Putin a cerut Chevron să fie atentă la aspectele de mediu în dezvoltarea zăcământului.

Declaraţiile acestuia vin după explozia în luna aprilie a platformei petroliere BP Deepwater Horizon la circa 70 de km de coasta Louisianei, ceea ce a provocat un dezastru ecologic în Golful Mexic.

Şeful Chevron, John Watson, declara că societate va face toţi paşii posibili pentru a se asigura că mediul nu este afectat.

Vicepremierul rus Igor Secin, responsabil cu sectorul energetic , arăta că Rosneft şi Chevron vor crea un holfing pentru exploatarea resurselor din Marea Neagră, în funcţie de expertiză şi finanţare. El adăuga că foratul pentru cele două puţuri vor începe la finalul anului următor.

Sechin aprecua că investiţia pentru proiectul Rosneft-Chevron va fi de un miliard de dolari, oferiţi în special de Chevron, în etapa de prospectare geologică şi ar putea depăşi 32 miliarde dolari dacă proiectul se dovedeşte de succes.

 Localizat în apele estice din Marea Neagră, zăcământul de petrol aparţinea fostei companii gigant Yukos, al cărui fost şef Mihail Hodorkovski a fost condamnat la opt ani de detenţie pentru fraudă şi spălare de bani.

 Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Marea Neagrã
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close