Antena 3 CNN Politică Iohannis, ?validat premier? de noua majoritate. Băsescu, invitat să-l retragă pe Croitoru

Iohannis, ?validat premier? de noua majoritate. Băsescu, invitat să-l retragă pe Croitoru

Iohannis, ?validat premier? de noua majoritate. Băsescu, invitat să-l retragă pe Croitoru
Sursa foto: Lucian Croitoru, Klaus Iohannis
21 Oct 2009   •   11:15

Reprezentanţii PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au făcut miercuri paradă în plenul Parlamentului reunit cu propria lor majoritate, votând în unanimitate o declaraţie de susţinere a edilului Klaus Iohannis pentru scaunul de premier. Singurele excepţii au fost reprezentatate de voturile împotrivă a doi democrat-liberali, siliţi să rămână la prezidiu după părăsirea plenului de către proprii colegi de partid: preşedintele şi secretarul Camerei, Roberta Anasatse şi respectiv Dumitru Pardău. Deşi fără nici o valoare juridică, actul în sine se vrea transmiterea unui semnal oficial către Cotroceni că nici un premier desemnat de către Traian Băsescu nu va trece de Parlament dacă nu se va bucura de asentimentul noii majorităţi politice.

Parlamentarii noii majorităţi au fost nevoiţi totuşi să facă apel nominal după ce chestorii au avut două numărători diferite la vot, fapt care a ridicat problema cvorumului de lucru şi aşa afectat de părăsirea lucrărilor de către senatorii şi deputaţii PDL. La final, rezultatul votului a fost întâmpinat cu aplauze: 252 de voturi pentru şi 2 împotrivă venite din partea reprezentanţilor PDL rămaşi la şedinţă.

Antonescu: "Băsescu nu poate invoca Gricvco pentru respingerea lui Iohnnis, aşa cum nici noi nu ne referim la Golden Blitz"

Preşedintele PNL Crin Antonescu a făcut de la tribună apel la şeful statului ca "în al doisprezecelea ceas" să acţioneze "raţional, pragmatic şi democratic" şi să recunoască majoritatea parlamentară, care îl susţine pe Klaus Johannis ca premier.

Liderul liberal a apreciat că dezbaterea din Parlament pe tema majorităţii parlamentare, care îl susţine pe Johannis este "o premieră în viaţa politică", după cum şi căderea unui Guvern, în urma unei moţiuni de cenzură a fost o premieră.
Antonescu a spus că majoritatea parlamentară care îl susţine pe Johannis "nu este o coaliţie, ci doar o majoritate din partide şi grupuri diferite, care înţeleg că România are nevoie cât mai urgent de soluţii urgente".

"Propunerea noastră a fost respinsă de preşedinte, pe motive care nu au nimic cu democraţia. Când preşedintele spune că nu îl desemnază pe Klaus Johannis pentru că în spatele lui e coaliţia de la Grivco e o vorbă inacceptabilă pentru un preşedinte de stat. E ca şi cum noi am refuza să lucrăm şi să comunicăm cu instituţia prezidenţială din România pentru că nouă nu ne place preşedintele de la Golden Blitz, ca şi cum preşedintele ar avea dreptul de a lucra la nivel politic doar cu cine-i place. Nu e acceptabil aşa ceva", a susţinut Antonescu.

Geoană: Băsescu, un Nero, care stă de pe deal şi se uită cum dă foc la propria cetate"
Preşedintele PSD, Mircea Geoană l-a acuzat, la rândul său, pe şeful statului că a "târât" BNR în disputa politică, prin desemnarea ca premier a lui Lucian Croitoru, căruia social-democratul i-a mai solicitat încă o dată să se retragă.

"A existat şi există o instituţie din statul român pe care actualul preşedinte nu a târât-o în scandal, şi aceea este Banca Naţională a României. Prin selectarea unui om de bună calitate din BNR preşedintele, de fapt, atrage într-un joc de dispută politică instituţia de care avem atât de mare nevoie ca un fel de barometru de echilibru într-o lume tulburată şi învolburată de actualul preşedinte", a spus Geoană.

Liderul PSD a făcut încă o dată un apel la premierul desemnat Lucian Croitoru să renunţe la continuarea jocului lui Băsescu. "Îl rog şi pe domnul Croitoru (...) să nu se lase târât în continuare într-un joc de imagine care-i afectează imaginea proprie, dar mai rău, afectează şi imaginea de imparţialitate de a BNR", a declarat liderul PSD.

Geoană l-a comparat pe Traian Băsescu şi cu împăratul roman, Nero. "Sentimentul este că asistăm la un final de regim politic, asistăm probabil la un final de republică, dar în mod evident ceea ce face actualul preşedinte face actualul preşedinte seamănă foarte mult cu ceea ce făcea acum 2000 de ani, împăratul Nero, care stă de pe deal şi se uită cum dă foc la propria cetate", a susţinut preşedintele PSD.

Declaraţia de susţinere, bază pentru un atac la CCR pe tema conflictului Preşedinţie-Parlament

Hotărârea Parlamentului de astăzi ar putea constitui totuşi baza unei eventuale contestaţii la Curtea Constituţională privind existenţa unui presupus conflict între preşedinţie şi parlament.

Până atunci, reprezentanţii opoziţiei punctează la imagine în războiul impunerii premierilor la Palatul Victoria şi îşi permit să colaboreze fără a se pune problema semnării unui protocol în prag de alegeri prezidenţiale.

Liderii PSD, PNL, UDMR şi ai grupului minorităţilor i-au comunicat lui Lucian Croitoru refuzul de a-l susţine. Prin declaraţia adoptată astăzi în Parlament se încearcă consfinţirea susţinerii acestor formaţiuni pentru Klaus Iohannis ca premier.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Lucian Croitoru Klaus Iohannis
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close