Antena 3 CNN Politică Marko Bela: Politicienii români au făcut o prostie prin schimbarea directorilor maghiari

Marko Bela: Politicienii români au făcut o prostie prin schimbarea directorilor maghiari

Marko Bela: Politicienii români au făcut o prostie prin schimbarea directorilor maghiari
Sursa foto: marko bela
04 Iun 2009   •   03:57

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, la mitingul organizat la Tg Mureş în semn de protest faţă de schimbarea şefilor de etnie maghiară de la deconcentrate, că politicienii români au făcut "o prostie" prin luarea acestei decizii.
"E un calificativ destul de dur, dar nu m-am referit la toţi, numai la cei care elaborat aceste măsuri proaste, periculoase privind demiterea specialiştilor maghiari din fruntea instituţiilor deconcentrate. De ce am spus că este vorba de prostia unor politicieni? Pentru că, prin declaraţii, aceşti politicieni vor să ne dovedească că nu avem nevoie de autonomie şi că problemele noastre se rezolva şi altfel. Ceea ce fac în schimb, este o dovadă clară că avem nevoie de autonomie, fiindcă dacă noi am decide aici la faţa locului în legătură cu instituţiile şi investiţiile care ţin de dezvoltarea zonelor noastre, atunci noi, românii şi maghiarii am găsi soluţiile cele mai bune. Când am vorbit de prostia politicienilor m-am referit la această contradicţie. Să ne dovedească ca nu e nevoie de autonomie", a declarat Marko, citat de Newsin.
Liderul maghiar a spus că a transmis miilor de maghiari adunaţi la Târgu Mureş un mesaj de solidaritate şi "în acelaşi timp un mesaj de autonomie".
"Cei de la Bucureşti rezolvă problemele foarte prost, în timp ce noi le-am rezolva foarte bine", a precizat acesta.

Mitingul de la Târgu Mureş a adus mesaje şi bannere cu mesaje foarte dure, inclusiv celebra expresie care a declanşat evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureş, "most vagy soha"(Acum sau niciodată"), într-un context în care se invocă necesitatea autonomiei, expresie care nu s-a mai folosit în acest oraş de atunci.
Întrebat dacă nu este exagerat şi dacă nu incită aceste manifestări, candidatul aflat pe locul I al listei, Tokes Laszlo, a spus că şi românii le folosesc. "Politica românească nu poate scăpa de naţionalismul tradiţional de după Tratatul de la Trianon. Se duce o politică de asimilare, antimaghiară, de aceea protestăm...Este un citat dintr-un poem a lui Petofi, "aici este timpul acum ori niciodată să dobândim libertatea".
Candidatul din partea CNMT pe lista solidarităţii maghiare, Szilagy Zsolt, aprecia, mai mult, că România nu va fi un stat european până când secuii nu vor avea propriul Parlament.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: autonomie teritoriala
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close