Antena 3 CNN Politică Omul lui Hrebenciuc, instalat de Videanu la cârma Hidroelectrica

Omul lui Hrebenciuc, instalat de Videanu la cârma Hidroelectrica

Omul lui Hrebenciuc, instalat de Videanu la cârma Hidroelectrica
Sursa foto: Mihai David Ciprian
01 Iul 2009   •   17:04

Ministrul Economiei, Adriean Videanu a decis să deblocheze numirile PSD la nivelul Hidroelectrica. Ministrul PDL a dispus miercuri schimbarea lui Traian Oprea din funcţia de director general al Hidroelectrica, pentru a face loc social-democratul Mihai David Ciprian, un apropiat al cercurilor de interese din jurul lui Viorel Hrebenciuc, susţin surse social-democrate. Potrivit împărţirii funcţiilor dintre PSD şi PDL, acest post revenea social-democraţilor, însă Videanu a ţinut timp de jumătate de an în şah numirile la nivelul Hidroelectrica, după ce protejatul său, Ionel Manţog a fost nevoit să demisioneze din fruntea Complexului Energetic Turceni, ca urmare a atacurilor lansate de către pesedistul Victor Ponta.
"Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a emis, în data de 1 iulie, ordinul de numire în funcţia de director general al Hidroelectrica SA pentru domnul Mihai David Ciprian", se arată într-un comunicat de presă, postat pe site-ul Ministerului Economiei.
Fostul director, cercetat pentru un prejudiciu de 1,8 milioane de euro
Societatea comercială Hidroelectrica este cunoscută pentru problemle în justiţie avute de directorii săi. Astfel, fosta conducere formată din Traian Oprea, fostul director general al Hidroelectrica, George Asan, director adjunct al Direcţiei Marketing şi Ioan Trif, şeful Serviciului Contracte, sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în ?Dosarul Hidroelectrica?, fiind suspectaţi că, în perioada septembrie-decembrie 2004, ar fi avizat şi aprobat achiziţionarea de aparatură electrică de joasă tensiune contrafacută. În urma acestor achiziţii, Hidroelectrica ar fi fost prejudiciată cu circa 1,8 milioane de euro.

Politica, îmbinată plăcut cu afacerile
Noul şef al Hidroelectrica, Ciprian David este cunoscut ca un apropiat al cercurilor lui Adrian Năstase şi mai ales al lui Viorel Hrebenciuc, căruia îi datorează de altfel şi noua funcţie. Potrivit unor surse social-democrate, Ciprian David a fost propulsat în fruntea filialei municipiului Braşov ca urmare a intervenţiei lui Hrebenciuc pe lângă liderul organizaţiei judeţene, Constantin Niţă.
În trecut, Ciprian David Mihai a fost director de cabinet şi şef al grupului de consilieri ai premierului Mugur Isarescu.
În 2000 a trădat cauza CDR, trecând la PSD care l-a răsplătit cu funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regională şi cea de secretar de stat pentru dezvoltare regională în cadrul Ministerului Dezvoltării şi Prognozei.
Din iunie 2003 până în decembrie 2004 a activat în postul de consilier de stat al fostului premier Adrian Năstase. Pe linie politică, a fost vicepreşedinte al PSD Arad. Din 2007 şi până în luna martie a acestui an, Ciprian David Mihai a deţinut funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Braşov. Anul trecut a candidat la primăria acestui municipiu, dar a pierdut cursa electorală în faţa contracandidatului PDL, George Scripcaru.
Social-democratul pare prosper şi în domeniul afacerilor. A făcut parte din Comisia de privatizare a BRD. Are deschisă o firmă offshore în Bahamas denumită după iniţialele sale "MCD Holdings Limited". În 2005, presa locală din Transilvania scria despre tranzacţiile imobiliare suspecte ale acestuia, un schimb de terenuri prin care a cedat 15 hectare de teren şi a pus mâna pe 94 de hectare de păşune, aflate într-o localitate de lângă Timişoara, evaluate la acea vreme la peste un milion de euro.În prezent, averea noului director Hidroelectrica este estimată la trei milioane de euro.
Salariu de 100.000 de euro în noul post
Noul director general al acestei societăţi energetice va beneficia din plin de măsurile de majorare salarială dictate recent de Videanu. În plină criză, directorii Hidroelectrica vor avea o remuneraţie mai mare cu 47,6%, respectiv 406.000 lei, faţă de 275.000 lei, cât aveau până acum.
În prezent, Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică şi servicii tehnologice de sistem din România. Compania a acoperit anul trecut 26% din producţia de energie electrică a ţării şi foloseşte ca sursă regenerabilă de energie apa. Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul Economiei, şi are peste 5.000 angajaţi. Hidroelectrica administrează 326 centrale hidroelectrice şi staţii de pompare, ce însumează o putere instalată de peste 6.300 MW.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close