Antena 3 CNN Politică Ordonanţa de urgenţă pentru reducerea cheltuielilor bugetare, scrisă. Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea

Ordonanţa de urgenţă pentru reducerea cheltuielilor bugetare, scrisă. Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea

Ordonanţa de urgenţă pentru reducerea cheltuielilor bugetare, scrisă. Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea
Sursa foto: ordonanta
11 Mai 2010   •   21:04

Pensiile speciale vor fi tăiate la sânge de luna viitoare. Guvernul pregăteşte o taxă de solidaritate de 90% pentru cei cu pensii foarte mari. Este gata scrisă ordonanţa de urgenţă cu reducerea salariilor şi pensiilor, care conţine o listă lungă de alte reduceri. Nu este exclusă asumarea răspunderii executivului pentru pachetul de măsuri de austeritate. În urmă cu puţin timp a fost o şedinţă la vîrf la sediul PDL.

Ordonanţa de urgenţă prevede ca de la 1 iunie, câştigul salarial brut să scadă cu 25 de procente, dar nu mai mic de 600 de lei. De asemenea, punctul de pensie este redus de la 718 lei cât este în prezent, la 622 de lei. Scad şi indemnizaţiile de şomaj, alocaţiile pentru copii şi cele pentru însoţitorii persoanelor cu handicap cu 15 procente. Pensia socială minimă garantată va fi redusă de la 350 la 300 de lei, iar nivelul ulterior al acesteia va depinde de evoluţia indicatorilor macroeconomici şi de resursele financiare disponibile. Guvernul va sista de asemenea acordarea biletelor de odihnă pentru tratament pe parcursul întregului an.

Toate aceste măsuri ar putea fi adoptate de Guvern prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului. Premierul refuză însă să vorbească despre aşa ceva. Nu şi unii membri ai cabinetului său.

?Un punct de vedere personal, ţinând cont de complexitatea lor (a măsurilor, n.r.) eu mi-aş asuma răspunderea. Dar acesta este un punct de vedere personal? a spus marţi Ministrul de Interne, Vasile Blaga.

?Oricare din variante este fezabilă, din punctul meu de vedere. Odată ce ai o majoritate în Parlament, care îşi asumă acest lucru, şi una şi cealaltă. Şi asumarea, nu e exclusă? a spus şi Ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Măsurile prevăzute în ordonanţa de urgenţă:

SALARII
- Câştigul salarial brut se diminuează cu 25%, dar nu mai mic de 600 de lei

PENSII
- Punctul de pensie scade de la 718,4 la 622,9
- Casa de pensii nu va mai acorda bilete de odihnă
- Pensia socială minimă va fi de 300 de lei şi se va stabili anual prin legea bugetului
- Categorii afectate: veterani de război, deţinuţi politici, revoluţionari, artişti

SCAD CU 15%

- Cuantumul indemnizaţiei de şomaj
- Alocaţia familială complementară
- Alocaţia pentru nou născuţi
- Alocaţia pentru copii
Indemnizaţiile pentru însoţitorii persoanelor cu handicap

Antena 3




×
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close