Antena 3 CNN Politică Nemulţumiri: Femeile din PDL cer 45% din funcţiile politice şi 30% din posturile de miniştri

Nemulţumiri: Femeile din PDL cer 45% din funcţiile politice şi 30% din posturile de miniştri

Nemulţumiri: Femeile din PDL cer 45% din funcţiile politice şi 30% din posturile de miniştri
Sursa foto: Guvern
19 Feb 2010   •   15:54

Organizaţia de Femei a PDL a decis vineri, să ceară la viitoarea Convenţia Naţională a partidului o modificare a stautului care să permită o reprezentare de 45% a femeilor în funcţiile numite şi alese şi o cotă de 30% la nivelul Executivului. Membrele PDL şi-au manifestat nemulţumirea că în actualul Guvern Boc există numai o singură femeie ministru, Elena Udrea, deşi statutul actual al partidului prevede alocarea unei treimi din posturile politice şi guvernamentale reprezentantelor sexului frumos din partid. Lidera organizaţiei, Sulfinei Barbu a dat citire unor date statistice, considerate dezamăgitoare: reprezentarea femeilor s-a diminuat în ultimii ani, iar România se află pe locul 126 din 134. De asemenea, la nivel parlamentar, reprezentarea femeilor a scăzut la 9,6%, iar la nivelul Guvernului, la 6%, în timp ce în funcţia de primar, la 3-5%, în mandatul 2008-2012, potrivit acestor date statistice.

Doamnele din PDL au dedicat astăzi câteva ore discuţiei şi analizei condiţiei sexului frumos în politică, în general, şi în partidul de guvernământ, în special. Deşi regulamentul PD-L prevede o pondere de o treime a femeilor la nivelul funcţiilor şi organizaţiilor politice, realitatea face ca femeile democrat-liberale să fi slab reprezentante atât în structurile de conducere interne, cât mai ales la nivel guvernamental. Reprezentantele PDL au decis să ceară colegilor de partid să respecte prevederile actualului statut şi modificarea sa, astfel încât partidul să nu mai aibă în guvern o singură femeie, ci 30% dintre miniştrii PD-L să fie aleşi din cadrul Organizaţiei de Femei a partidului.

"Propunem o reprezentare a femeilor de 45% în toate funcţiile alese şi numite, cu sprijinul PDL, dar în concordanţă cu numărul de membre din fiecare organizaţie care propune aceste candidate pentru funcţii", a anunţat, la finalul şedinţei BPN al OFPDL, preşedintele organizaţiei, Sulfina Barbu.

Ea a explicat că o asemenea modificare statutară ar permite creşterea numărului de femei implicate în politică, la nivelul partidului şi ar încuraja toate organizaţiile teritoriale să atragă femei în partid.
"Nu vrem o cotă gratuit şi abstract, ci un mecanism care este în Statut, creşterea numărului de membri", a mai spus Sulfina Barbu.

Ea a anunţat că OFPDL mai propune ca PDL să îşi asume, atunci când participă într-un guvern, minimum 30% femei în Guvernul respectiv, aşa cum se prevede şi în actualul Statut.

"Ştim că sunt opinii potrivit cărora promovarea femeilor se face numai pe merit şi nu pe procent, sunt de acord şi este foarte important să ştii ceea ce trebuie să faci în domeniul respectiv, dar atât timp cât fixarea unui prag susţine ideea promovării femeilor, susţinem şi noi cota de participare", a mai spus Barbu.

În actualul Statut al PDL se precizează însă "dreptul femeilor de a propune o asemenea reprezentare, şi nu despre o obligaţie de a se impune această proporţie".

Până când doleanţele lor vor fi luate în discuţie de comisia de statut a PDL, organizaţia de femei a acestui partid a decis astăzi să propună filialei Sectorului 4 numirea drept candidat în colegiul 19, vacantat de conservatoarea Daniela Popa, a Oanei Badea sau a Graţielei Iordache.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close