Antena 3 CNN Politică Preţuri studenţeşti la Parlament: Supă - 1,25 lei, File de şalău - 6,45 lei, Prăjituri - 1 leu

Preţuri studenţeşti la Parlament: Supă - 1,25 lei, File de şalău - 6,45 lei, Prăjituri - 1 leu

Preţuri studenţeşti la Parlament: Supă - 1,25 lei, File de şalău - 6,45 lei, Prăjituri - 1 leu
03 Noi 2008   •   23:18
EXCLUSIV ANTENA3.RO. Mai bine ca la mama acasă. Un dicton care se potrivește ca o mănușă serviciilor culinare pe care parlamentul le oferă atât pentru aleşi, cât şi pentru personalul care-i deserveşte. În pofida crizei financiare care bântuie şi România, totul aici este oferit la prețuri care bat până şi standardele studenţeşti. Comparativ, în Capitală, bucatele existente în meniurile Parlamentului ușurează de două până la patru ori mai mult buzunarul gurmanzilor.
Puţin peste ora prânzului la restaurantul existent la nivelul S2 al Camerei Deputaţilor. Cu parlamentarii prinşi în teritoriu cu treburi de campanie, locaţia reprezintă un adevărat loc de ispită pentru funcţionarii legislativului român. Şi au și de ce: prețurile practicate pentru satisfacerea preferinţelor culinare bat orice concurență. Cu doar 10 lei poţi servi două feluri de mâncare şi mai rămâne şi pentru o prăjitură la desert. Doar băuturile aduc aminte de preţurile practicate prin restaurantele și bistro-urile bucureștene.
Meniu pe alese pentru aleşi
Pulpă de porc la tavă, antricot de vită, pulpă de pui la cuptor, tocăniţă de ciuperci, sote oltenesc (făcut din carne şi cârnat de porc cu sos), cârnaţi cabanos prăjiţi, mâncare de fasole boabe, mâncare de fasole verde, mămăligă cu brânză şi smântână, musaca de cartofi cu telemea, cartofi natur, cartofi prăjiţi, fasole bătută, ardei umpluţi cu carne, ciulama de pui, orez, ghiveci de legume, supă cremă de legume, ciorbă de legume, ciorbă de văcuţă a la grec, ciorbă de perişoare, ciorbă de pui cu roşii, ciorbă de fasole cu costiţă, salată de varză, salată de murături, salată orientală, salată cu fasole verde, prăjituri de toate felurile, cu cremă, cu ciocolată, cu frişcă şi cu brânză dulce cu stafide. De băut ? apă plată şi minerală, coca-cola şi bere. Chifle albe şi graham. Toate astea la restaurant. Iar la bufet, pârjoale şi chiftele, piept de pui la grătar, crenvuşti şi cârnaţi prăjiţi, salate de legume, salată orientală, nectar de fructe, chipsuri, produse de patiserie, mai ales ştrudele cu brânză, ciocolată, biscuiţi simpli sau cu cremă, napolitane, sărăţele, covrigei săraţi, cafea, nes şi ceai la plic. Toate acesatea şi multe altele fac parte din meniul servit aleşilor parlamentari care nu au altceva de făcut decât să împingă tava pentru a fi umplută cu bunătăţile dorite, totul la un preţ ridicol de mic.
Dieta vegetariană, încurajată
Pentru senatorii și deputaţii vegetarieni, gama variată de salate, dar mai ales prețurile lor, ar putea lăsa gura apă oricui. Ei pot scoate din buzunar 1,14 lei pentru o salată de varză albă, sau cel mult 3,4 lei pentru o salată dobrogeană. Porţiile sunt generoase, oscilând între 200 şi 400 de grame. O salată obişnuită alcătuită din roşii, castraveţi şi ardei gras este plătită cu 2,6 lei, iar pentru doritorii de ouă a la rus sau de salată orientală o porţie de 200-300 de grame costă 2,7 lei.
Pentru cei care preferă ceva uşor, o porţie de file de şalău cu cartofi natur şi lămâie se poate consuma la ridicolul preţ de 6,45 ron. Supele şi ciorbele sunt la mare căutare printre angajaţii Parlamentului. Explicabil în condiţiile în care preţurile la nenumăratele sortimente variază între 1,25 lei, cazul unei supe simple de pui cu tăiţei, până la aproape 4 lei pentru o ciorbă de perişoare.
Grăbiţii pot opta pentru o mămaliguţă cu brânză şi smântână, 4,07 lei, o porţie de cartofi prăjiţi de 200 de grame la doar 1,58 lei, sau natur la doar un leu nou.
10 dolari meniul pentru parlamentarii pretenţioşi
Pentru cei cu adevărat pretenţioşi, oferta este generoasă: de la şniţelul Gordon Bleau din pui, 5,68 ron, escalop-ul cu ciuperci ? 7,56 ron, antricotul de vită cu sos de vin- 5,61 ron, până la Turedou rossini- 27,68 sau cu ciuperci - 28,73 ron, de altfel cele mai scumpe mâncăruri din meniul parlamentar.
Desertul se poate dovedi greu de dat jos după program. Nu şi preţul care îmbie la savurarea sa. Banalul ecler poate savurat cu 0.91 ron, o amandină sau un tiramisu cu 1,3 lei, cea mai ?scumpă? dovedindu-se prăjitura delice.
Preţurile practicate când vine însă vorba de licori lasă să se vadă că băuturile alcoolice nu prea îmbie la consumul lor. Suta de vodcă Smirnoff deschide baierele pungii pentru 11,43 lei, wihisky-ul între 13 şi 15 lei, în timp ce doamnele pot opta pentru un gin ? 11,54 ron, Martini- 6,61 lei sau Campari - 14,83 lei. Pasionaţii de vinuri pot servi o sticlă la preţ de supermarket - 20 de ron.
PREŢURI SPECIALE PENTRU PARLAMENTARI
File de şalău cu cartofi natur şi lămâie - 6,45 lei
Şniţel Gordon Bleau - 5,68 lei
Escalop-ul cu ciuperci - 7,56 lei
Antricot de vită cu sos de vin - 5,61 lei
Mămaliguţă cu brânză şi smântână - 4,07 lei
Supă de pui cu tăiţei - 1,25 lei
Ciorbă de perişoare - 4 lei
Cartofi prăjiţi (200 g.) - 1,58 lei
Cartofi natur (200 g.) - 1 leu
Salată de varză albă - 1,14 lei
Salată orientală - 2,7 lei
Salată dobrogeană - 3,4 lei
Salată de vară - 2,6 lei
Ecler - 0,91 lei
Amandină - 1,3 lei
Tiramisu - 1,3 lei
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: meniu
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close