Antena 3 CNN Politică Vanghelie cere "protejatei" Andronescu să rezolve problema studenţilor. "Nu sunt roşii nici cartofi, ci o problemă socială"

Vanghelie cere "protejatei" Andronescu să rezolve problema studenţilor. "Nu sunt roşii nici cartofi, ci o problemă socială"

Vanghelie cere "protejatei" Andronescu să rezolve problema studenţilor. "Nu sunt roşii nici cartofi, ci o problemă socială"
Sursa foto: Marian Vanghelie
21 Iul 2009   •   11:19

Cei care au absolvit cursurile Universităţii Spiru Haret nu sunt cartofi şi nici roşii, nici voturi pentru partid, ci o problemă socială, a declarat luni liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu trebuie să vină cu o soluţie care să nu se aplice retroactiv şi să pună 100.000 de oameni în situaţia penibilă de a da din nou un nou examen de absolvire, a mai susţinut liderul social-democrat. În PSD, anunţul Ecaterinei Andronescu de a anula diplomele eliberate de Universitatea "Spiru Haret" şi alte instituţii de învăţământ superior la unele programe de studii neautorizate a nemulţumit la culme atât conducerea, îngrijorată de implicaţiile electorale şi sociale, cât şi membrii de partid care predau cursuri pe la universităţii particulare şi care se tem să nu se inaugureze un nou precedent în materie care să le afecteze interesele financiare la aceste unităţi de învăţământ private. Cum astăzi expiră ultimatumul dat ministrului Educaţiei de a găsi o soluţie la acestă problemă, liderii PSD s-au reunit pentru a primi un mesaj din partea Ecaterinei Andrionescu în legătură cu rezolvarea pe care a găsit-o pentru ca licenţiaţii cu pricina să nu fie siliţi să repete acest proces.

În cadrul PSD, măsurile luate de Andronescu în acest domeniu sunt dur criticate şi dezabrobate la unison. Totuşi tendinţa nu este cea de a pedepsi aspru ministrul pentru o măsură considerată bună în esenţa sa, ci de a o sili să nu o aplice retroactiv pentru studenţii Universităţii Spiru Haret care au absolvit în ultimii ani cursuri şi discipline pentru care nu s-a obţinut acreditarea de la ministerul Educaţiei.



?S-a pripit foarte mult, este o decizie proastă, prea multe stângăcii la Ministerul Educaţiei în ultima vreme? a comentat acid situaţia preşedintele CJ Vrancea, social-democratul Marian Oprişan.

?O problemă socială, nu electorală? care a fost provocată de ?un om mai bine pregătit profesional decât politic? susţine mai rezervat liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie.

Oprişan, iritat de "stângăcia" lui Andronescu

Oprişan nu şi-a menajat astăzi colega de partid, punând noua măsură în continuarea stângăciilor care ar fio presărat prestaţia acesteia în fruntea Ministerului Educaţiei. "Nu vorbesc de voturi, ci de corectitudinea deciziei. Cert e un singur lucru: dna ministru Andronescu s-a pripit şi probabil s-a pripit şi cu orele de sport şi cu orele de desen. Prea multe stângăcii în ultima perioadă la Ministerul Învăţământului", a afirmat Oprişan, înainte de intrarea în şedinţa de partid.

Social-democratul s-a arătat nemulţumit şi de faptul că Ecaterina Andronescu nu îşi asumă "prea tare responsabilitatea" pentru acţiunile ministerului.

De altfel, preşedintele CJ Vrancea s-a erijat deschis în apărătorul intereselor universităţilor private, susţinând că nu i se pare logic să se sară cu tunurile pe învăţământul particular, unde sunt investiţii mari, şi să se încurajeze elevii să meargă la învăţământul de stat cu taxe.

"Nu mi se pare logic acum să sărim cu tunurile pe învăţământul privat, acolo unde sunt investiţii foarte mari, dotări foarte multe, cadre didactice cu un înalt grad de pregătire în învăţământul privat şi să încurajăm acum toţi elevii să meargă la învăţământul de stat, privat practic, cu taxe", a continuat liderul de la Vrancea.

Oprişan a recunoscut că în cazul în care starea de lucruri reclamată de ministrul Andronescu la unităţile de învăţământ private se confirmă, nu ar mai fi trebuit să se facă înscrierile la specialităţile respective începând cu acest an.

"Nu cred că a scormoni lucrurile cu cinci, şapte, zece ani în urmă, în acest moment,e un lucru foarte bun. Ministerul Educaţiei a făcut multe prostii în ultimii ani, chiar în timpul guvernării PSD din 2000-2004, când s-a naţionalizat practic învăţământul, forţând universităţile particulare să nu dispună de patrimoniu", a subliniat Oprişan.

Vanghelie garantează, dar nu pentru o soluţie retroactivă

Liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie şi-a apărat protejata chiar dacă nu este de acord cu retroactivitatea măsurilor anunţate de cea pe care a propulsat-o ca ministru al Educaţiei. El a susţinut că nu consideră că la MECI s-au făcut în ultima vreme stângăcii şi nici nu poate fi vorba de sancţionarea ministrului Andronescu. Vanghelie a precizat că singura greşeală a Ecaterinei Andronescu a fost aceea că nu a anunţat în prealabil partidul în legătură cu măsurile pe care intenţiona să le aplice în cazul "Spiru Haret".

Liderul filialei bucureştene a ţinut să sublinieze că Ecaterina Andronescu se bucură în continuare de sprijinul partidului, chiar dacă a greşit neconsultându-se cu partidul pe această temă. "Eu cred că este un om pregătit doamna ministru Andronescu, este un om poate mai mult pregătit profesional decât politic. Nu neapărat că n-are pregătirea politică, dar n-a acţionat politic. (...) Relaţiile sunt relaţii colegiale şi dânsa trebuie să vină să ne spună o măsură" arătat Vanghelie

?Nu s-a pus problema că nu a făcut bine ce a făcut. Se pune problema corpului tinerilor care au dat examen. Dar noi când vorbim de 100.000 de persoane, vorbim şi de o problemă socială. Dacă vreţi dumneavoastră, poate să fie electorală, că tot ceea ce facem ca oameni politici se poate numi şi acţiune electorală. Din punctul meu de vedere, n-am să fiu niciodată de acord, dacă va depinde de mine, ca o problemă retroactivă să vină înapoi. Eu cred că de vină este tot sistemul politic care a condus Ministerul Învăţământului şi care a acceptat de-a lungul timpului această situaţie? a mai afirmat Vanghelie, garant în trecut pentru numirea lui Andronescu în fruntea Educaţiei.

Liderul PSD Bucureşti a sărit şi el în apărarea absolvenţilor de la Spiru Haret, apreciind că rezolvarea acestei probleme trebuie să vină tocmai din partea ministerului. "Oamenii au dat examen. Că putem răutăcioşi şi interpretativi, de aici putem să ne ducem în orice latură. (...)Sunt tineri care au terminat şi la facultăţile de stat şi nu înţeleg nimic şi nu ştiu nimic. Ca să lămurim: cine a vrut să înveţe, a învăţat. Sunt foarte mulţi oameni care au învăţat, au făcut o facultate, au şi lucrat în acelaşi timp şi acum a veni şi a-i pune într-o situaţie penibilă, inclusiv la nivelul instituţiilor unde lucrează acum...Eu vă spun sincer: şi dacă nu era campanie electorală, nu eram de acord şi nu puteam să fiu de acord când este vorba, nu de 100.000 de oameni, şi de 5000 de oameni. Deci sunt oameni, nu sunt cartofi şi nici roşii", a conchis Vanghelie.

Marius Vulpe, Antena3.ro





×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close