Antena 3 CNN Actualitate De la 1 iulie, românii ar putea plăti o taxă suplimentară pentru serviciile medicale din spital

De la 1 iulie, românii ar putea plăti o taxă suplimentară pentru serviciile medicale din spital

De la 1 iulie, românii ar putea plăti o taxă suplimentară pentru serviciile medicale din spital
Sursa foto: Spital
11 Apr 2009   •   15:53

De la 1 iulie, românii ar putea plăti o taxă suplimentară pentru serviciile medicale, primite în spital. Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă sistemul de coplată şi la medicul de familie, respectiv la medicul specialist. O parte din fondurile care vor fi colectate din taxele suplimentare plătite de pacient la spital va fi direcţionată către doctorul care tratează bolnavul sau către alţi furnizori de servicii medicale. O altă parte se va duce la bugetul spitalului.

Jurnaliştii de la România Liberă susţin că este posibil să plătim şi consultaţiile la medicul de familie şi la specialist.

Banca Mondială va oferi Ministerului Sănătăţii asistenţa tehnică necesară. Oficialii băncii susţin că sistemul coplăţii este folosit cu succes în Ungaria şi Croaţia. O echipă de specialişti va prezenta cele mai folosite modele. Discuţiile au început deja. Vineri, ministrul Ion Bazac şi un director al Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi Ţările Baltice, Europa si Asia Centrală, au analizat detaliile unei noi politici pentru medicamente,
strategia de infrastructură spitalicească şi descentralizarea sistemului de sănătate românesc.

Legislaţia privind introducerea pachetului general de servicii şi a coplăţii va fi finalizată pe 1 iulie. Mai devreme însă, de la 1 iunie, Ministerul Sănătăţii a anunţat că vor fi introduse ghidurile şi protocoalele terapeutice pentru 20 de patologii.

Antena 3

×
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close