Antena 3 CNN Externe Ţigara electronică conţine substanţe care declanşează cancerul (VIDEO)

Ţigara electronică conţine substanţe care declanşează cancerul (VIDEO)

Ţigara electronică conţine substanţe care declanşează cancerul (VIDEO)
27 Iul 2009   •   19:47

Ar trebui să-i scape pe fumători de viciu, dar mai rău îi îmbolnăveşte. Aceasta este opinia medicilor americani care au testat ţigările electronice. Ei au găsit în aburii acestor ţigări substanţe care duc la cancer.

Nicotina, gudronul şi monoxidul de carbon sunt doar trei din substanţele din ţigările normale. Alternativa pentru fumatori a fost ţigara electronică, dar autorităţile din America spun că poate fi la fel de periculoasă ca ţigările obişnuite. La analizele de laborator, medicii au găsit urme de dietilen glicol în probele făcute la mai multe ţigări electronice.

?Dietilen gliocolul e o substanţă pe care şoferii o cunosc foarte bine - e antigelul. E substanţa datorită căreia scoatem fum pe nări?, spune doctorul Magda Ciobanu, medic pneumolog.

Dar şi urme de nitrozamină, o altă substanţă care poate duce la cancer. De asemenea, reprezentanţii Administraţiei pentru Medicamente din Statele Unite se arată îngrijoraţi de faptul că ţigările electronice pot creşte dependenţa de nicotină şi îi pot determina pe copii să încerce ţigările normale.

?În contact cu celulele normale ale mucoasei respiratorii, pot apărea modificări în diviziunea celulelor?, a spus doctorul Magda Ciobanu.

În cazul ţigărilor normale, compoziţia este strict controlată. În cazul plasturilor şi a gumei cu nicotină, e nevoie de o aprobare specială pentru a fi puse pe piaţă. Asta înseamnă că, până ajung în farmacii, se fac studii de siguranţă. Dar, pentru ţigările electronice nimeni nu are vreun cuvânt de spus.

?Nu este nici un produs medicamentos pentru că, în primul rând, nu a fost studiat. Pe de alt parte, nu e nici ţigară pentru că nu conţine tutun?, a precizat medicul român.

Aşa se face că ele se vând liber pe piaţă. Pentru că o astfel de ţigară vine la pachet cu diferite arome şi nu există o limită de vârstă, americanii sunt primii care au de gând să impună restricţii.

În Europa, e nevoie de o decizie a Comisiei Europene, pentru ca apoi fiecare ţară să impună restricţii sau nu.



Observator

×
Subiecte în articol: tigara electronica
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close