Antena 3 CNN Actualitate 1 Mai, Ziua Muncii. Cum a apărut această sărbătoare și ce semnificație are

1 Mai, Ziua Muncii. Cum a apărut această sărbătoare și ce semnificație are

Data de 1 mai este cunoscută drept Ziua Muncii, fiind sărbătorită în multe țări, inclusiv în România.

1 Mai, Ziua Muncii. Cum a apărut această sărbătoare și ce semnificație are
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mai 2024   •   06:30

Data de 1 mai este cunoscută drept "Ziua Internațională a Muncii", sărbătoare adoptată de multe țări, inclusiv de România.

Această zi a fost aleasă în memoria victimelor grevei generale din anul 1886, care s-a desfășurat la Chicago.

La acea vreme, muncitorii au cerut reducerea normei zilnice de lucru la opt ore. Oamenii au avut mai multe încercări pentru realizarea acestui obiectiv, însă totul a fost în zadar, motiv pentru care sindicatele americane au declanșat o grevă generală, care a avut loc pe 1 mai 1886.

Pe 1 mai 1886, manifestanții, majoritatea din domeniul construcțiilor, au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, cea mai mare demonstrație având loc la Chicago.

Situația a degenerat, existând mai multe violențe în stradă, în urma cărora atât polițiști, cât și oameni prezenți la protest au murit.

Pe 4 mai 1886, în Piața Haymarket, o bombă a fost aruncată către polițiști. În urma exploziei, mai mulți polițiști au murit, iar alții au fost grav răniți. De asemenea, mai mulți muncitori și-au pierdut viața.

Treptat, 1 mai a fost declarată "Ziua Muncitorilor", făcând trimitere, totodată, la cei care și-au pierdut viața în timpul grevelor din Chicago.

Ziua Muncii în România

În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în timpul domniei lui Carol I.

În perioada comunistă, 1 Mai a fost transformată într-o zi dedicată festivităților propagandistice, care se pregăteau cu mult timp înainte și în cel mai mic detaliu.

După evenimentele din decembrie 1989, Ziua Muncii a început să fie sărbătorită în aer liber, la mare sau la munte, potrivit Wikipiedia.

Ziua Muncii este zi liberă legală. Anul acesta, românii au parte de mai multe zile libere legate, având în vedere că Ziua Muncii pică la distanță foarte mică de Paște.

Bugetarii beneficiază şi de ziua de 2 mai ca zi liberă, pentru a putea face punte între 1 mai şi 3 mai. Pe 3 mai este Vinerea Mare, iar pe 5 mai este Paștele Ortodox.

Ziua de 6 mai, luni, este a doua zi de Paşte şi este, de asemenea, zi liberă.

×
Subiecte în articol: 1 mai Ziua Muncii România
Parteneri
Meteorologii au anunțat când vine căldura și scăpăm de ploi
x close