Antena 3 CNN Actualitate 10 ani de când România a aderat la NATO

10 ani de când România a aderat la NATO

10 ani de când România a aderat la NATO
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Mar 2014   •   11:20
Astăzi se împlinesc 10 ani de când România a aderat la NATO! Ţara noastră avea să devină membră cu drepturi depline în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord din, în 2004, din care fac acum parte nu mai puţin de 28 de state din Europa şi America de Nord. 
 
Procesul nu a fost unul uşor. A existat o primă tentativă încă din 1997, deşi, neoficial, procedurile de aderare au fost demarate încă din 1990, imediat după revoluţie. 
 
În iulie 1990, la jumătate de an de la Revoluţie, premierul Petre Roman l-a invitat pe Secretarul general al NATO în România, iar câteva luni mai târziu, ambasadorul român în Belgia este autorizat să iniţieze relaţiile diplomatice cu Alianţa. 
 
Dorinţa de a adera la NATO este expimată oficial în 17 februarie 1993 de către preşedintele Ion Iliescu, după o întâlnire cu Secretarul general, Manfred Wörner. Un pas important a fost făcut pe 26 ianuarie 1994 când ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a semnat Documentul-cadru al Parteneriatului pentru Pace. România devenea astfel primul stat din Europa Centrală şi de Est care aderă la acest Parteneriat! 
 
În iunie 1996 - Parlamentul României adresează un apel parlamentelor statelor membre NATO în care solicită sprijin pentru a deveni membru al Alianţei, iar o jumătate de an mai târziu preşedintele Emil Constantinescu face o vizită la Cartierul General al NATO şi se întâlneşte cu Secretarul general, Javier Solana. La întoarcere, Parlamentul reia mesajul pentru susţinerea aderării Româiniei. Ţara noastră şi-a pus speranţele în summit-ul de la Madrid, din 8 Iulie 1997. 
 
Au primit invitaţie doar Republica Cehă, Ungaria şi Polonia. Trei zile mai târziu, preşedintele american Bill Clinton efectuează o vizită de "consolare" în România, dar este nevoie de încă 6 ani de aşteptare pentru ca ţara noastră să fie acceptată. 
 
După evenimentul nefericit din 11 septembrie 2001, acţiunile se intensifică. În Noiembrie 2003 este transmis la NATO Planul Naţional de aderare. În 26 februarie 2004 - Parlamentul României adoptă în şedinţă solemnă a a Camerei Deputaţilor şi Senatului Legea de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, iar pe 1 martie preşedintele Ion Iliescu promulgă Legea de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord. 
 
Trei zile mai târziu, pe 4 martie, Ion Iliescu a semnat instrumentele de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord. Şi astfel, data de  29 martie 2004 a intrat in istorie ca ziua în care România a aderat la NATO, când premierul Adrian Năstase a depus instrumentele de aderare, la Washington.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close